latinica  ћирилица
22/01/2019 |  21:08 ⇒ 23/01/2019 | 10:23 | Аутор: РТРС

Европски пут окупља све политичке опције у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у програму Ал Џазире Балканс да вјерује да европски пут окупља све политичке опције у БиХ, док су различити погледи о ономе шта се десило кроз историју, о НАТО-у, те централизацији БиХ.

Истакао је да се избор предсједавајућег Савјета министара условљава путем према НАТО-у, што, према његовом ријечима, није толико битно као чланство у Европској унији.

"Ја вјерујем да је важнији ЕУ пут и да би функционисање институција БиХ требао бити у већем интересу од НАТО-а код оних који се залажу за БиХ. Оно што је чињеница јесте да је СНСД формирао власт у Републици Српској заједно са својим партнерима, то смо урадили брзо и ефикасно. Ми смо имали вјеру у то да можемо Савјет министар БиХ формирати до Нове године", нагласио је Додик.

Он је додао да су неке земље, као што је Шведска, одбиле да буду у НАТО-у, те да не види разлога да се толико то потенцира у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва рекао је у Београду, на састанку с руским предсједником Владимиром Путином прошле седмице, да Бошњаци условљавају формирање власти НАТО-ом и да он неће на то пристати.

С друге стране, амерички државни секретар Мике Помпео недавно је упутио писмо члановима Предсједништва БиХ о усвајању Националног годишњег плана за пријем у НАТО. Помпео у том писму наводи и да Србија има виши ниво односа са НАТО-а него БиХ.

"Сви читамо како се Доналд Трумп залаже да напусти НАТО, а овдје код нас се ту ради питање живота и смрти, тако да боље да сачекамо с тим. Ја да сам руски човјек, ја бих се залагао за војни савез са Русијом, али ја мислим да требамо остати војно неутрални. Не видим ништа лоше у томе да имамо односе и са Турском, то је једна моћна земља, овдје се не може све свести на то чије је ко човјек", додао је Додик.

Почетком сљедеће седмице три члана Предсједништва БиХ иду у Брисел.

"У Брисел носимо мало шта", каже Додик.

Он је рекао да БиХ није завршила упитник Европске комисије и додао да је то лоше.

"Нисмо формирали власт на нивоу БиХ, нисмо провели реформску агенду, имамо застој са ММФ-ом, није формирана ни власт у ФБиХ, у неким кантонима то није учењено. Зато нам треба ефикасан Савјет министара да буде мјесто спровођења механизма кооардинације. Разговараћемо и о регионалној сарадњи у Бриселу. Моја политика је већи степен регионалне сарадње. Позвали смо све предсејднике из региона у посјету БиХ и што се тиче европског пута усвојили смо изјаву чиме смо нагласили да нови сазив Предсједништва жели да ради на европским интеграцијама", истакао је Додик.

На питање да ли је свјестан посљедица изјаве "да је Дрина чаша воде, ја бих је попио", како је рекао у једном интервјуу, те да многи сматрају свака промјена граница води регију у сукоб, Додик је рекао да у "БиХ ниједна страна нема потенцијала за сукоб".

"Република Српска није против тога да буде у БиХ, она је против мијешања странаца који руше Дејтонски споразум, против уставне БиХ нисмо, ми се залажемо за то", каже Додик.

Хрвати се осјећају понижени и изиграни

О томе да је предсједник Србије Александар Вучић почетком мјесеца у Београду оранизовао скуп политичких представника Срба из региона, Додик је рекао да не види у чему је проблем.

"И хрватски државници разговарају са представницима хрватског народа у БиХ, и ваши људи често путују у Турску и тамо се налазе са њиховим државницима. Ја волим Београд, то је несумњиво, и искористим сваку прилику да одем, али ја тамо не идем да икога омаловажавам. Вучић води једну стабилну регионалну политику, требамо се окренути једној пруженој руци која постоји у Београду", поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ такође је рекао да је ситуација у БиХ, са оним што су урадиле Македонија и Грчка окончањем спора о имену, "неупоредива".

Осврнуо се и на изборни закон у БиХ и рекао да ће СНСД подржати оно што предложи ХДЗ БиХ, јер се Хрвати осјећају изиграни и понижени.

"Немогуће је да представници једног народа бирају представнике другог народа", сматра Додик.

Додик: Жао ми је породице Драгичевић

Говорећи о протестима групе Правда за Давида, Додик је рекао да није било претјеране употребе силе.

"Била је претјерна употреба силе када нас је НАТО бомбардовао и према полицајцу и то су једине слике насиље. Питам се шта би било у Америци да је неко пресјекао траку гдје пише 'Полиција, не улази'. Ми ћемо ојачати позицију полиције, мислим да је крајање вријеме да полицији дамо овлаштење да дјелује када се нарушава јавни ред и мир. Сви ти скупови мјесецима нису били пријављени. Ја сам за то да што прије разријеши тај случај и да је политизација била непотребна и да та политичка злоуптреба мирних протеста грађана није допринијела проналаску истине. Ту је тужилаштво надлежно и аплеујем да тужилаштво те ствари стави на дневни ред. Жао ми је што се све то десило, жао ми је и породице Драгичевић, али у сваком случају конекст је такав да је тај догађај снажно исполитизиран и да није било стрпљења да се сачека рад Тужилаштва у Бањалуци. Колико знам разговара се да се тај предмет пренесе на Тужилаштву БиХ, ја не вјерујем наравно Тужилаштву БиХ, али вјерујем да на бази онога што је до сад прикупљено тај случај може да се заврши", закључио је Додик за Ал Џазиру.