latinica  ћирилица
22/01/2019 |  21:17 | Аутор: Б92

Србија укида пријемне испите за факултете

Пријемни испити за факултете биће укинути и од 2021. уводе се стандардизовани матурски државни испити које ће сви студенти полагати под једнаким условима.
Упис на факултет - Фото: РТРС
Упис на факултетФото: РТРС

То је најављено из министарства просвјете. Међутим, није познато ко се бавио најновијом реформом, јер у Министарству просвјете нико о томе није хтио да говори.

Дуге ноћи уз књигу и неизвесност. Тешке одлуке, први сусрет са студирањем и презнојавање због испита који одлучује да ли се студент уписао на жељени факултет. Тако више неће изгледати пријемни испит и сада се све завршава на матури. Нови концепт признаје матурски испит као пријемни на факултете.

"Концепт матуре се односи на све средње школе и гимназије и на средње стручне школе с тим што је за гимназијалце она можда за нијансу интересантнија јер ми још увијек не знамо тачан концепт, да ли ће обезбјеђивати директну проходност на факултете или ће ученици нешто још додатно морати да полажу", навео је Александар Марков, предсједник Уније гимназија.

Како смо сазнали, постоје основни предмети који ће се полагати, а у складу са факултетом који желе, ученици ће спремати још додатних предмета, само је основна разлика то што опште матурско полагање неће бити на факултету већ у средњим школама.

Када су у питању стручне школе, осим уколико не уписују факултет који је везан за њихову струку мораће да се преквалификују и полажу у гимазијама.