latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:30 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Путеви проходни, отежано одвијање саобраћаја

Због сњежних падавина, на већини путева у Републици Српској саобраћа се отежано и успорено, нарочито на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја.
Бања Лука - снијег - Фото: СРНА
Бања Лука - снијегФото: СРНА

Из Ауто-мото савеза Републике Српске издавајају путне правце Тисовац-Кнежево-Угар, Рогољи-превој Милиништа, Шипово-Стројице, Котор Варош-Теслић, Сарајево-Рогатица, Рогатица-Вишеград, Власеница-Хан Пијесак, Трново-Фоча и Гацко-Тјентиште.

На регионалном путу Р-433 Улог- Кланци на превоју Морине, привремено је обустављен саобраћај због сњежних сметова.

С обзиром да су коловози засњежени и клизави, неопходна је максимално опрезна и спорија вожња, прилагођена условима на путу, уз употребу зимске опреме.

За теретна возила са приколицом и шлепере обавезни су ланци, посебно на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја, односно преко Романијске регије.

На дионицама у усјецима и поред камених косина, скреће се пажња на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз, те на могућност обрушавања сњежних лавина, нарочито на магистралном путу М-18 Добро Поље-Брод на Дрини.​

На подручју Бањалуке сви путеви су проходни, а екипе зимске службе су на терену и уклањају снијег у складу са приоритетима. У протекла 24 часа највише снијега пало је на подручју Стричића и Павића, гдје висина сњежног покривача износи од 40 до 50 центиметара.

Магистрални и регионални путни правци, као и већина локалних категорисаних путева у Новом Граду очишћени су и проходни.

Магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске и Горњодриснке регије су очишћени и проходни, али се препоручује опрез на планинским превојима и усјецима због могућег задржавања снијега на коловозу, изјавио је за Срну технички директор предузећа Романијапутеви, Драган Булошчић. Он је додао да на коловозима на наведеним подручјима за сада нема поледице, јер је извршено благовремено посипање.

У Костајници је механизација зимске службе у квару и чишћење локалних путева и улица од снијега биће настављено по отклањању квара, рекао је за Срну портпарол општине Александар Пашић.

Велике сњежне падавине довеле су до урушавања дијела крова и плафона на једној празној индустријској хали у Поточарима код Сребренице.

На подручју општине Гламоч због сњежних намета проглашено је стање елементарне непогоде. Снијег који непрестано пада узроковао је бројне проблеме српским повратницима у општинама Ливањског кантона, а најтеже је у Босанском Грахову, гдје су нека села потпуно одсјечена.