latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:21 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Пред Судом БиХ настављено је суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

На рочишту 16. јануара свједок одбране Јусуф Халилагић истакао је да је Махмуљин могао смијенити и одузети чин команданту одреда "Ел муџахедин", уколико би оцијенио да је прекршио дисциплинске прописе.

Халилагић, који је током рата био на мјесту помоћника команданта Трећег корпуса за правна питања, као и предсједник Дисциплинског суда у овом корпусу, рекао је да је то "само његов хипотетички одговор", пошто сматра да Махмуљин није имао команду над одредом "Ел муџахедин".

Током унакрсног испитивања, тужилац Седин Идризовић показао је документ у коме је, између осталог, наведено да су команданти Трећег и Седмог корпуса такозване Армије БиХ надлежни и одговорни за понашање страних држављана у зони одговорности ова два корпуса.

Свједок је рекао да већи дио рата није знао да су "шур" и "емир" називи за команду, односно команданта одреда "Ел муџахедин", истичући да нико из тог одреда никада није долазио у одјељење за правне послове у команди Трећег корпуса, а ни на реферисања код команданта, бар када је он био присутан.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.