latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:34 ⇒ 10:19 | Аутор: sputniknews.com

Конгрес забранио Трампу да изађе из НАТО

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Закон о подршци НАТО који омета предсједника Доналда Трампа да изађе из Алијансе, ако он крене на такав корак.
Конгрес САД - Фото: РТРС
Конгрес САДФото: РТРС

За Закон је гласао 357 конгресмена, док су против била 22.

Конгрес не може формално да забрани Трампу да изађе из блока, али може да блокира финансирање тог циља. Ову тактику су у своје вријеме користили у Конгресу како би омели Барака Обаму да затвори затвор у Гуантанаму.

Закон Представничког дома позива чланице НАТО-а да троше обећаних два одсто БДП за одбрану, о чему стално говори и Трамп. Закон одобрава даље финансирање такозване Европске иницијативе обуздавања која је усмјерена против Русије.

Сличан закон се разматра и у Сенату САД. Како би постао закон, он мора бити усвојен у оба дома Конгреса и да га предсједник потпише. Трамп може ставити вето на закон који Конгрес може избјећи ако сакупи довољан број гласова.

Трамп често критикује НАТО и говори да је блок застарио, али и тражи од савезника да плате "поштени дио" војних расхода Алијансе, од којих три четвртине отпадају на САД. Међутим, Трамп није јавно никад рекао да жели да изађе из овог војног блока.