latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић одговорио Пацолију: Једино оружје Србије је истина

Истина је једино "оружје" које Србија користи да би увјерила друге земље да повуку признање једнострано проглашене независности Косова, изјавио за Вечерње новости министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Дачић је реаговао на тврдњу министра спољних послова самопроглашеног Косова Беџета Пацолија да "има сазнања" да Београд "обећава финансијску и помоћ у оружју" неким мањим афричким земљама у замјену за повлачење признања тзв. косовске независности.

- У свијету коме су Пацоли и његова дружина још заглављени, оружје је и даље монета за поткусуривање. Наше једино оружје је истина коју ширимо по свијету. И само се тиме, и одредбама међународног права, боримо за очување наших националних интереса. А Приштина, свјесна да све више држава повлачи признање Косова, све чешће потеже лаж - рекао је Дачић.

Он је, истовремено, преложио Пацолију да се што прије навикне на нове околности.

- Ми смо наоружани стрпљењем, спремни да се боримо на политичком пољу и у међународним форумима, колико буде потребно - истакао је Дачић.

Пацоли је своју изјаву дао дан након што је предсједник државе Палау, Томи Ременгес, у Београду потврдио да је његова земља одлучила да суспендује одлуку о признању независности самопроглашеног Косова до окончања дијалога.

Иначе, Палау је 13. држава свијета која је окренула леђа Приштини, чиме је број држава које подржавају једнострано повучене потезе Приштине смањен на испод 100.

Претходно, то су учинили Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гренада, Комора, Бурунди, Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја...