latinica  ћирилица
23/01/2019 |  09:08 ⇒ 10:45 | Аутор: Б92

Дамаск запријетио: Гађаћемо аеродром у Тел Авиву

Дамаск одговара на ваздушне нападе Израела на територију Сирије. "Ако наставите искористићемо право самоодбране и бомбардовати аеродром у Тел Авиву".
Дамаск ракетирање (AP Photo/Hassan Ammar) -
Дамаск ракетирање (AP Photo/Hassan Ammar)

Званични Дамаск је, како преноси Раша тудеј, објавио да ће "вратити" Израелу за ваздушне нападе уколико Савјет безбједности УН хитно не забрани упаде у сиријски ваздушни простор Израелу.

Израелска војска извела је ваздушне нападе на територију Сирије у ноћи између недјеље и понедјељка. Како је саопштено, мета напада су биле сиријске и иранске мете у Сирији, укључујући позиције иранске Снаге Кудс која припада Револуционарној гарди.

Израел је циљао складишта оружја, обавјештајну локацију и војни камп за обуку, те више батерија сиријске противваздушне одбране. Напади су били одмазда за напад ракетом иранске производње коју су испалиле иранске снаге у Сирији, навела је војска.

У тим нападима је погинула двадесет једна особа.

С друге стране, агенција АП оцјењује да је преузимањем одговорности за тај, али и други низ напада из ваздуха, Израел одступио још више од дуготрајне политике прикиравања или умањивања значаја својих војних активности у сусједној Сирији.

Уз захтјев СБ УН да се хитно усвоје мјере које ће зауставити израелске упаде у ваздушни простор Сирије од стране Израела, сиријски представник у УН је уједно оптужио Француску, велику британиј у и САД, које су сталне чланице СБ, да подржавају и охрабрују израелску агресију.