latinica  ћирилица
23/01/2019 |  11:18 | Аутор: СРНА

Ракић: Тачијева идеја о разграничењу - параван за етничко чишћење Срба

Градоначелник сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић сматра да је идеја предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија о разграничењу Косова и Србије неприхватљива, јер представља параван за етничко чишћење покрајине од Срба.
Горан Ракић (Фото:rs.n1info.com) -
Горан Ракић (Фото:rs.n1info.com)

Ракић, који је и предсједник Српске листе, додао је да та Тачијева изјава о припајању Косову сјеверног дијела Косовске Мотровице, Газивода, Трепче и Прешевске долине, представља најновији напад на мир на Косову и Метохији.

"У име српског народа, који је успео да под налетима екстремиста на северу Косова и Метохије сачува слободу за себе и своје потомке и за то плати високу цену животима своје браће и сестара, поручујем Тачију да Срби никада неће дозволити уједињење северног и јужног дела Косовске Митровице", рекао је он.

Према његовим ријечима, уједињење о којем Тачи прича је параван за етничко чишћење да Срба на сјеверу не буде, као што их нема ни у јужном дијелу Косовске Митровице.

Ракић наглашава да су Срби увијек опредијељени за мир, суживот са свима, и да су то доказали чувајући мултиетнички карактер Косовске Митровице, у којој уз Србе живе и Бошњаци, Албанци, Роми, Горанци, Турци, Египћани и многи други.

"На делу, а не речима смо показали како треба да изгледа поштовање различитости", истиче Ракић.

Ракић у име сунродника и Српске листе поручује да алтернативу немају мир, прво на живот и слободу, те да ће Срби знати то да сачувају уз помоћ државе Србије и свог предсједника Александра Вучића.