latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:27 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Милуновић: Поново успоставити социјални дијалог

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је неопходно поново успоставити социјални дијалог у Републици Српској и подићи га на виши ниво од досадашњег, те најавио да би у фебруару требало да почну преговори о општем колективном уговору.

Након састанка са предсједником Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић, Милуновић је рекао новинарима да је, када је ријеч о социјалном дијалогу, постигнута сагласност са синдикатом.

Милуновић је истакао да је пред ресорним министарством програм активности у овој години, прије свега у законодавном дијелу који се односи на доношење измјена и допуна закона о раду, о посредовању при запошљавању, о штрајку, о спречавању злостављања на раду, те о професионалној рехабилитацији.

Он је рекао да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите заједно са социјалним партнерима сву своју енергију усмјерити како би овај програм био реализован у овој години.

"Колективно преговарање у Републици Српској мора се подићи на виши ниво и потпуно сам свјестан неопходности доношења општег колективног уговора у Републици Српској, на шта је указао Савез синдиката", истакао је Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да ће након усвајања тог програма у фебруару почети преговори о општем колективном уговору у Републици Српској.

Он је навео да ће Влада Републике Српске предузети све мјере које су у њеној могућности да испоштује све наводе из експозеа премијера Радована Вишковића.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је захтјев Савеза синдиката да се у овој години у Републици Српској мора достићи износ најмање плате од 500 КМ и просјечна плата у износу од 1.000 КМ.

Она је рекла да је од Милуновића затражила да у изради програма рада ресорног министарства на врху буде усвајање измјена закона о раду, о посредовању при запошљавању, израда стратегије заштите здравља на раду, те јасан став Владе у погледу унапређња колективног преговарања и доношења општег колективног уговора.

Мишићева је поновила да је кључни проблем у Републици Српској, када је ријеч о области рада, сива економија, односно одлазак у иностранство радне снаге са ових простора за бољом платом и бољим условима рада.

Она је рекла да се стопа незапослености у Републици Српској смањује, те да је достигла цифру од 97.193 незапослених, док је прије неколико година помињана цифра од 160.000 незапослених у Републици Српској. /