latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:51 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Гордана Тадић именована за главног тужиоца Тужилаштва БиХ

Високи судски и тужилачки савјет БиХ именовао је на данашњој сједници Гордану Тадић за главног тужиоца Тужилаштва БиХ.
Гордана Тадић - Фото: РТРС
Гордана ТадићФото: РТРС

Она је изабрана са девет гласова за, два против, два уздржана и два изузета гласа.

Тадићева је као стратешки циљ свог рада на овој функцији навела побољшање ефикасности рада Тужилаштва и враћање повјерења јавности у рад ове институције.

Високи судски и тужилачки савјет саопштио је да је приликом данашњег избора Гордане Тадић за главног тужиоца Тужилаштва БиХ водио рачуна да на ову функцију буде именовано лице која испуњава услове за именовање прописане Законом о ВСТС-у и Пословником Савјета.

Од главног тужиоца тражи се да испуњава услове попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, те стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, као и способност да непристрасно, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужност у оквиру функције за коју се пријављује.

Међу услове спадају и однос са радним колегама, понашање ван посла, професионална непристрасност и углед, руководне вјештине и искуство, као и способност управљања људским потенцијалима, те, као новина у процедури избора руководећих носилаца правосудних функција, достављени програм рада.

Из ВСТС-а је најављено да ће Тадићева на дужност ступити 1. фебруара.

Гордана Тадић дипломирала је Правном факултету Универзитета у Сарајеву 1985. године, а правосудни испит положила је 1995. године.

Од августа 1985. године до маја 1996. године радила је као самостални правни референт у Руднику мрког угља "Ђурђевик" у Ђурђевику.

Правосудну каријеру започела је у Основном јавном тужилаштву у Живиницама, гдје је обављала дужности стручност сарадника од маја 1996. године до јула 1997. године.

Од јула 1997. године до новембра 2003. године обављала је дужност замјеника тужиоца Општинског тужилаштва у Живиницама.

Дужност тужиоца Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона обављала је од новембра 2003. до краја 2011. године у Одјељењу за привредни криминал, корупцију и утају пореза, док је послове замјеника главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона обављала од почетка 2012. године до децембра 2013. године.

На позицију тужиоца Тужилаштва БиХ именована је 1. децембра 2013. године, док је за замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ именована 1. августа 2014. године.

За замјеника руководиоца Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ именована је 19. фебруара 2014. године, од када руководи Посебним одјељењем за ратне злочине у Тужилаштву БиХ.

За руководиоца Посебног одјела за ратне злочине именована је 25. августа 2014. године, након избора за замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Одлуком ВСТС-а БиХ, од 29. септембра 2016. године Тадићева је на мјесту вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ.