latinica  ћирилица
28/01/2019 |  09:45 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Откривена 32 мигранта на Жељезничкој станици у Бањалуци

Бањалучка Полиција, јутрос је, око 7 часова, на Жељезничкој станици зауставила групу од 32 мигранта, који су путовали возом из Бихаћа у Сарајево. Након провјере докумената, пет их је упућено на даље поступање Служби за послове са странцима, а осталима је дозвољен наставак кретања.

Мигранти, које смо затекли на Жељезничкој станици у Бањалуци, кажу да нису имали довољно новца за карту до Сарајева и да су због тога купили карте за Бањалуку.

Углавном су из Индије, Пакистана и Бангладеша, а крајњи циљ им је одлазак у неку од земаља западне Европе.

Ахмед Хасан из Пакистана каже да су имали мало проблема са новцем, па су се зато зауставили овдје.

"Идемо за Сарајево, јер у Бихаћу није добар камп, а након тога планирам да идем у Италију", истиче Хасан.

Запослени на Жељезничкој станици кажу да су, одмах након излазака миграната из воза, обавијестили полицију Српске.

"Федерална служба, која прати тај воз, је њих избацила, а када смо хтјели да их вратимо назад, да иду даље, они нам нису то дозволили, јер немају карата. Они немају новца, тако да су изашли на станицу у Бањалуци", наводи Миленко Кицић, радник обезбјеђења Жељезничке станице Бањалука.

Полиција је на терен изашла одмах по запримљеној пријави. На Жељезничкој станици затекли су групу од 32 мигранта.

"Пет миграната није имало потврде о исказаној намјери подношења захтјева за азил од стране Министарства безбједности БиХ, те су предати у даљи рад и надлежност Служби за послове са странцима, теренском центру бањањалука. Мигранти који су имали уредно издате потврде су пропраћени према одбореном смјеру кретања", наводи портпаролка Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић.

Једна група миграната остала је на Жељезничкој станици, гдје чекају да им родбина пошаље новац за наставак путовања.

Никоме од њих, како су нам рекли, није циљ да остане на територији БиХ.

Цвијановић: Српска нема капацитете да задржи мигранте

Предсједница Цвијановић изјавила је да је пробелм миграната у БиХ велики, али очекује од институција на нивоу БиХ да се баве својим послом и да га ријеше.

"Ми упорно говоримо о неозвиљности државе која од 2015. године није успјела ријешити овај проблем, а још тада се знало на који начин ће мигрантска криза утицати на овај простор. Тада нису заузели чврсте позиције и није ништа урађено по питању обезбјеђивању границе", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су се прошле године у јавности пласирале нетачне информације о броју миграната.

"Једни су изјављивали да у БиХ има двије хиљаде, а други да их је 22 хиљаде, што показује тоталну неозбиљност", рекла је.

Влада Српске је, истиче, по том питању заузела јасан став - да се на нашој територији мигранти не могу задржавати и да им само треба омогућити да прођу до оних мјеста која су одређена за њихов боравак.

"Ми нити имамо капацитете, а ни друге ресурсе да мигранте задржимо. Не вјерујемо да су ту у питању само економски мигранти, а на крају крајева границе ЕУ су затворене, што значи да ће у наредном преиоду доћи на десетине људи са којима нећемо знати шта урадити", нагласила је Цвијановић.

Повезане вијести:

Полиција у Бањалуци зауставила већи број миграната