latinica  ћирилица
28/01/2019 |  18:43 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Мигранти откривени у Бањалуци

Полиција је јутрос на главној жељезничкој станици у Бањалуци зауставила групу од 32 мигранта, који су путовали возом из Бихаћа у Сарајево. Након провјере докумената, пет их је упућено на даље поступање Служби за послове са странцима, а осталима је дозвољен наставак кретања. Одговорност за мигрантску кризу искључиво је на институцијама БиХ које нису на вријеме реаговале, поручују званичници Српске и додају да је потребно што прије одговорити на надолазеће изазове.

Мигранти, које је наша екипа затекла на Жељезничкој станици у Бањалуци, кажу да нису имали довољно новца за карту до Сарајева и да су због тога купили карте за Бањалуку. Углавном су из Индије, Пакистана и Бангладеша, од куће су кренули прије више од два мјесеца, а крајњи циљ им је одлазак у неку од земаља западне Европе.

- Имали смо мало проблема са новцем, па смо се зато зауставили овдје. Идемо за Сарајево, јер у Бихаћу није добар камп, а након тога планирам да идем у Италију - тврди Ахмед Хасан, мигрант из Пакистана.

Мигранте су први уочили запослени на Жељезничкој станици, након што су, око 7.00 часова, принудно морали да напусте воз. Одмах су, кажу, позвали полицију.

- Федерална служба, која прати тај воз, избацила их је, а када смо хтјели да их вратимо назад, да иду даље, они нам нису то дозволили, јер немају карата. Они немају новца, па су изашли на станицу у Бањалуци - прича Миленко Кицић, радник обезбјеђења Жељезничке станице Бањалука.

У Полицијској управи Бањалука кажу да је, у оваквим ситуацијама, процедура јасна - легитимисали су мигранте, и оне, који нису имали валидну документацију, предали су у надлежност Службе за послове са странцима.

- Пет миграната није имало потврде о исказаној намјери подношења захтјева за азил од стране Министарства безбједности БиХ, те су предати у даљи рад и надлежност Служби за послове са странцима, теренском центру Бањалука. Мигранти који су имали уредно издате потврде су пропраћени према одбореном смјеру кретања - рекла је Марија Маркановић, портпаролка Полицијске управе Бањалука.

За ескалацију мигрантске кризе одговорне су институције БиХ, које су потпуно заказале на овом проблему, поручују званичници Српске, још једном понављајући да Република Српска нема капацитета да их задржи.

- Европска унија је затворила границе, имаћете сада ситуацију да хиљаде и хиљаде, или десетине хиљада миграната долази у БиХ, а ви не знате шта ћете с њима. Проблем је заиста велики, то нико не спори, али очекујем од институција БиХ да коначно почну да раде свој посао, умјесто што на дневном нивоу коментаришу ствари које нису њихов посао - поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, истиче да у највећем проблему може бити БиХ.

- То може бити велики проблем за БиХ. Очекујем да се што прије формирају институције БиХ, како бисмо се озбиљније почели бавити овим прблемом, јер овако, како се до сада радило, готово да се нико тиме и не бави.

Иако је, због лоших временских услова, тренутно смањен прилив миграната у БиХ, нови талас очекује се доласком топлијих дана. Подсјећамо да је Служби за послове са странцима од јануара до децембра прошле године пријављено око 24.000 миграната, који су незаконито прешли границу, а намјеру да затражи азил исказало их је око 22.500.