latinica  ћирилица
28/01/2019 |  18:49 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

У Бихаћу и Цазину у школу кренуло 100 дјеце миграната

У школске клупе у Унско-санском кантону, данас је сјело око 100 дјеце миграната, узраста од шест до 15 година. Похађају наставу у четири основне школе, на подручју Бихаћа и Цазина. Међународне организације обезбиједиле су им превоз, оброк и школски прибор.

У школама у Цазину и Бихаћу први пут дјеца мигранти. У посебно формираном разреду, са осталим мигрантима, у школску клупу сјео је деветогодишњи Марох, из Авганистана.

- Срећан сам што идем у школу. Хоћу да пишем, цртам, све хоћу - прича Марох, дјечак из Авганистана.

Школски програм за мигранте планиран је кроз креативан рад, игру и умјетност. Са ђацима раде посебно едуковани учитељи.

- Програм је предвиђен за дјецу која су доживјела стрес да би вербално или кроз умјетност ослободила се тога - истиче Ервина Липовић Хоџић, учитељица разредне наставе.

Почетку наставе претходио је вишемјесечни рад међународних организација које су обезбиједиле превоз, један оброк и школски прибор за сву дјецу мигранте.

- За родитеље је велика ствар да им дјеца крену у школу, а друго, они сами ће се мало растеретити, јер није једноставно бити 24 сата u centru, a већина њих има по неколико дјеце - истиче Невенка Лукин, координатор УНИЦЕФ-а за Унско-сански кантон.

Почетком школе додатно је појачано присуство полицијских службеника у Унско-санском кантону. Из полиције поручују да је стање безбједности под контролом.