latinica  ћирилица
31/01/2019 |  13:06 ⇒ 01/02/2019 | 08:50 | Аутор: РТРС

Додик - Вучић: Средином године почетак радова на аутопуту Кузмин-Бијељина (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду да сарадња Србије и Српске никада није била боља и изразио задовољство што је данас договорено да средином године буду започети радови на аутопуту Кузмин-Бијељина.

Милорад Додик је рекао да је задовољан чињеницом да су развили нове фазе договора, а посебно оне које се односе на привреду.

- Заједно радимо и сарађујемо. Сарадња Републике Српске и Србије је добра, тачније никада није била боља. Нема општине у Српској гдје се средствима Србије није интервенисало. У сваком погледу Србија брине о Српској - рекао је Додик, те додао да је Србија најважнији фактор развоја у региону.

Он је нагласио да настављају да раде и на новим пословима у привреди.

Додик је истакао да су притисци на Републику Српску велики.

- Мој позив је да се измакнемо од дневнополитичких тема и да се фокусирамо на важна питања. Не смијемо бити наивни. Ми смо са зебњом прихватали причу о интеграцији самопроглашеног Косова и Албаније. У Бриселу је вјешто избјегавана прича да се овакво право примијени на Српску и Србију, додао је Додик.

Он је нагласио да у Предсједништву БиХ постоје различити ставови о Косову, али је његов став, како каже, да се прати став Србије и да је веома важно да се окупе сви важни фактори како би се ријешио проблем Косова.

Београд - Додик - Вучић (Фото: СРНА)

Вучић је након састанка истакао да је упознао предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са свим што се збива у Србији, поготово о Косову и Метохији, а првенствено о таксама Приштине.

Како каже, разговарали су и о тренутној ситуацији у БиХ, те новим пројектима, те додао ће Србија и Република Српска ће заједно изградити и спомен обиљежје у Доњој Градини.

- Добио сам све непходне информације о ситуацији у БиХ и Републици Српској. Разговарали смо о сарадњи коју интензивно настављамо. Наша трговинска размјена достигла је врхунац и Србија је први спољнотрговински партнер Републике Српске, али и БиХ, додао је предсједник Србије.

Истакао је да ће Србија сувенционисати инвестиције на територији Републике Српске.

- Разговарали смо начинима привлачења инвестиција што је објективна тешкоћа за Додика, али наставићемо програм подршке младим предузетницима до 35 година. Србија ће дати милион евра,а Република Српска 500 хиљада евра.  Субвенционисаћемо инвестиције из Србије на територијиу Републике Српске. Желимо напредак економије и учествоваћемо у развоју општина Републике Српске, али и ФБиХ ако искажу интересовање, додао је Вучић.

Вучић је споменуо и пројекте који ће бити реализовани у наредном периоду - изградња аутопута од Бијељине до Кузмина, а који би се спојио са аутопутем Београд-Сарајево. Он је изразио наду да ће већ средином јуна он и Додик отворити радове.

"До 1.јуна биће завршена документација. До краја или средине јуна да се покрене тај пројекат у грађевинском смислу", рекао је Вучић.