latinica  ћирилица
02/02/2019 |  18:34 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Туча 300 миграната у Бихаћу; Десетине повријеђених

Због туче 300 миграната у прихватном центру "Бира" у Бихаћу ухапшено је њих 11.

Док Полиција утврђује разлог туче, грађани су у страху, а проблема имају и здравствени радници.

Након туче у "Бири" видљиви су трагови крви и вандализма, каже Мухамед из Пакистана. Међу мигранатима, свједоче очевици, физички обрачуни су свакодневни.

- Велика туча, многи су исјечени, сваки дан имамо исте проблеме. Нема дисциплине и нико не брине за ову тешку ситуацију - каже Мухамед Аднан из Пакистана.

Ухапшено је једанаест миграната из Авганистана, Индије и Пакистана који су осумњичени за изазивање масовне туче.

- Због изостанка адекватног и планског систематског рјешења са нивоа власти бојим се да ћемо имати још већих проблема не само у УСК него ће се проблем проширити на остале дијелове БиХ - сматра Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Непроспавану ноћ имали су и медицински радници који кажу да је здравствени систем Унско-санског кантона, због мигрантске кризе, потпуно нарушен, а локално становништво трпи и чека на преглед, док се мигрантима свакодневно указује помоћ. Ноћас је збринуто 40 повријеђених миграната, од којих је четворо задржано у болници.

- У питању су тешке тјелесне повреде, двојица имају убодне ране и збринути су - наводи др Адмир Абдић, хирург у болници "др Ирфан Љубијанкић".

Велики и свакодневни прилив миграната у Унско-санском кантону изазива забринутост код локалног становништва. Кажу да се свакодневно сусрећу са многобројним проблемима у вези са мигрантима.

Безбједност је, кажу Бишћани, знатно нарушена.

Мигрантски проблеми и на сјеверозападу Српске. У Новом Граду, како незванично сазнајемо, ухапшен је Аган Рамић из Бихаћа, осумњичен за кријумчарење 18 миграната.