latinica  ћирилица
05/02/2019 |  09:16 ⇒ 09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонија и Хрватска признале Гваида

Македонски министар спољних послова Никола Димитров путем Твитера је објавио да је Скопље признало вођу венецуеланске опозиције и предсједавајућег Националне скупштине те земље Хуана Гваида за привременог предсједника Венецуеле.

"Република Македонија, на линији са својим европским партнерима, подржава и сматра предсједника венецуеланске скупштине Хуана Гваида привременим предсједником, у складу с уставом, како би се организовали слободни, поштени и демократски предсједнички избори", навео је Димитров на Твитеру.

Хрватски МИП објавио је синоћ да се Хрватска “придружила другим чланицама ЕУ" и признала вођу венецуеланске опозиције  за привременог предсједника Венецуеле.

У саопштењу објављеном на званичном сајту хрватско министарство "осуђује кршење људских права и насиље у Венецуели", уз оцјену да је "потребно мирно рјешење и одржавање слободних и демократских предсједничких избора".

"Хрватска подржава демократски изабрана легитимна тијела Венецуеле, Националну скупштину и њеног предсједника, да у складу с Уставом у својству привременог предсједника спроведе слободне, праведне и демократске предсједничке изборе и осигура легитимитет институција. У том погледу се Хрватска у заједничкој изјави придружила другим државама чланицама ЕУ".

Осим Хрватске, стоји још 18 чланица ЕУ - Шпанија, Португал, Њемачка, Уједињено Краљевство, Данска, Холандија, Француска, Мађарска, Аустрија, Финска, Белгија, Луксембург, Чешка, Летонија, Литванија, Естонија, Пољска и Шведска, наводи Танјуг.