latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:30 ⇒ 10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Осам деценија од незаборавног "Прохујало с вихором"

Холивуд је одлучио да свечано обиљежи 80 година од премијере филма "Прохујало с вихором", тако што ће га 28. фебруара приказивати у свим градовима који имају биоскопске сале, пише Њујорк тајмс.
"Прохујало с вихором" - Фото: BBC
"Прохујало с вихором"Фото: BBC

Легендарни романтични филм биће на репертоару широм САД и 3. марта.

Остварење снимљено према истоименом роману Маргарет Мичел, покупио је осам Оскара, а био је номинован за још пет и, ако се обрачуна приход који је остварио 1939. године према актуелној вриједности долара, то је филм који је зарадио 3.785.107.801 долара, што га чини најкомерцијалнијим у историји америчке седме умјетности.

Филм је 1982. укључен, због свог културног значаја у "државни филмски регистар САД" док га је Амерички филмски институт уврстио на листу "100 година 100 филмова".

Филм је режирао Виктор Флеминг који је тек на половини снимања филма ангажовао енглеску глумицу Вивијан Ли да игра главну улогу Скарлет О Хара.

Иначе, прије ње је најозбиљнија кандидаткиња била Полет Годар.

Њен партнер био је Клерк Гебл, пошто је Гари Купер одбио да игра Рета Батлера. Купер је тада изјавио да ће то бити "највећи неуспјех у историји Холивуда"

За улогу Скарлет пријавило је 1.400 глумица, па и Оливија де Хевиленд, која је ипак добила важну улогу Мелани.

Филм је почео да режира Џорџ Цукор и снимио је 17 минута, али је напустио филм јер је сматрао да сценарио не функционише како треба.

Хети Мек Данијел је била прва црна глумица која је била номинована за Оскара, који је и добила за најбољу женску споредну улогу Скарлетине дадиље Меми.

Прва верзија филма је трајала више од четири и по сата, а касније је скраћена за 48 минута.