latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:23 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Лукач: Дјецу научити да препознају опасности на интернету (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач посјетио је данас бањалучку Основну школу "Бранко Радичевић", гдје је озваничен наставак плана и програм превентивних активности на спречавању малољетничке делинквенције у другом школском полугодишту, а који МУП проводи у основним и средњим школама у Српској.

Тим поводом, представници Управе за полицијску обуку одржали су предавање за ученике осмих разреда на тему "Безбједносни ризици на интернету".

Бањалука: Полиција одржала предавање у ОШ "Бранко Радичевић" (Фото: РТРС)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је неопходно на вријеме научити дјецу да препознају опасности на које могу наићи на интернету.

Лукач је, након уводног предавања о теми "Безбједносни ризици на интернету" које је одржао ученицима у Основној школи "Бранко Радичевић" у Бањалуци, рекао новинарима да је неопходно објаснити дјеци лоше посљедице кориштења дроге, али и вршњачког насиља и малољетничке делинквенције.

Он је изразио наду да ће ова предавања, која су конципирана на занимљив начин, дјеци помоћи да препознају све опасности које могу сусрести током одрастања.

Према његовим ријечима, Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске већ годинама спроводи активности ради спречавања малољетничке делинквенције, што даје веома добре резултате.

"Сада имамо за 25 одсто смањену малољетничку делинквенцију него прошле године. Сигурни смо да су овакви програми едукације утицали на дјецу да препознају и да не раде ствари које су противзаконите", рекао је Лукач.

Он је навео да је у првом полугодишту одржано 370 предавања у 193 школе широм Републике Српске, за више од 13.000 дјеце, те 750 наставника и више стотина родитеља.

Лукач је рекао да је важно што МУП Српске има регистар педофила, па све установе могу да му се обрате ради провјере одређеног лица, било да угледају сумњиву особу у близини школе или неког запошљавају за рад са дјецом.

"Установе могу да траже од нас да провјеримо да ли је ријеч о лицу које је до сада правоснажно осуђивано за таква кривчна дјела. До сада смо имали десетине захтјева, на која смо правовремено одговорили", навео је Лукач.

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић истакла је значај превентивних предавања, додајући да је чињеница да бројна вршњачка насиља крећу од друштвених мрежа.

"У нашој школи није било потребе за већим интервенцијама и мислим да су томе допринијела баш оваква предавања, али и рад са родитељима", рекла је Мићићева.