latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:34 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Бањалука: Познате критичне тачке, направљена карта опасности од поплава

Критичне тачке на подручју града Бањалука на којима може доћи до поплава, представљене су у посебно израђеној карти, у оквиру пројекта који је град реализовао у сарадњи са УНДП-ом и Глобалним фондом за животну средину.
Набујали Врбас - Фото: РТРС
Набујали ВрбасФото: РТРС

Карта опасности од поплава, као дио пројекта "Интегрисање климатских промјена у смањењу ризика од поплава у сливу ријеке Врбас", на прецизан начин показује све критичне тачке, дијелићи их на мјеста високе, средње и ниске опасности од поплава.

- Ова карта је од изузетног значаја и намијењена је за информисање привредних субјеката и других правних лица, становништва и институција у смислу поплавног ризика и плавних зона на територији града - појаснио је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

Истовремено, како је нагласио, намијењена је свим организацијама и службама којима су, кроз провођење планских активности из својих надлежност, потребна сазнања о ризику од поплава и плавним зонама на територији града.

Говорећи о превентивним активностима Цивилне заштите усмјерних на смањење ризика од поплава, Ћућун каже да ће на прољеће наставити акцију чишћења и уређења малих водотокова на ширем подручју, за шта је набављена и савремена грађевинска механизација.

- Прошле године смо набавили два багера, а на прољеће ћемо добити и специјализовани камион, тзв. грајфер. Планирано је рашчишћавање и продубљивање корита потока и пропусних канала на подрчју више насеља, међу којима Дебељака, Аде и, посебно, горњих дијелова Старчевице, који су раније били плављени управо због зараслих канала и недовољне пропусности корита потока - закључио је он.

Пројектом "Интегрисање климатских промјена у смањењу ризика од поплава у сливу ријеке Врбас" обухваћено је 14 локалних заједница у сливу Врбаса, које су 2014. године биле захваћене катастрофалним поплавама, међу којима је и Бањалука.

Карту опасности од поплава можете погледати овдје.

Извор: banjaluka.rs.ba