latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:56 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Шеранић са руководством болнице "Свети Врачеви" у Бијељини

Влада Републике Српске, прошле године увела је матерински додатак за незапослене мајке, који се редовно исплаћује. Министaр здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је са руководством ове установе, а посјетио је и бијељинску болницу "Свети Врачеви".

Осим раније установљених права из области дјечије заштите, од почетка прошле године, у Републици Српској редовно се исплаћује матерински додатак за незапослене мајке, због чега су скоро удвостручена средства која се издвајају на име дјечије заштите, подсјетио је директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске Недељко Јовић.

"Са увођењем материнског додатка као измијењеног права, тај буџет је повећан на 78.600.000 КМ. Ребалансом је он смањен на 76.600.000 јер смо успјели да сва та права исплатимо редовно и да уштедимо та два милиона за прошлу годину. У овој години", рекао је Јовић.

Министар Шеранић истакао је да је Фонд у прошлој години остварио одличне резултате. Похвалио је пројекат "Социјализације дјеце Републике Српске" и додао да се сада отвара простор за нове програме вршњачке едукације и дружења кроз кампове за специфичне групе обољеле дјеце и најталентованију дјецу у Републици.

"У претходном периоду сам имао прилику да разговарам са представницима удружења дјеце обољеле од дијабетеса и родитељима дјеце обољеле од малигних обољења. Ту се ствара простор да се помогне у лијечењу те дјеце кроз Фонд дјечије заштите - а то су кампови гдје вршњачка едукација може да помогне не само овој дјеци већ и њиховим родитељима", рекао је Шеранић. 

Током посјете Општој болници Свети Врачеви министар Шеранић је нагласио да је ова установа важан сегмент здравственог система Српске.

"Добра ствар у Болници Бијељина је и 35 младих људи који се налазе на специјализацијама. Они представљају један млад кадар, који у складу са постојећим и помоћи прије свега колега из Србије и Института за кардиоваскуларне болести, могу да допринесу да услуге буду још боље", додао је министар.

Општа болница Свети Врачеви пружа услуге за око 137.000 осигураника града Бијељина, те општина Угљевик, Лопаре, Пелагићево и Доњи Жабари. Посљедњих неколико година у најсавременијим и одлично опремљеном простору повећан је у број услуга на преко 200.000, а до тада је било до 150.000. Повећан је и број лабораторијских прегледа, који је износио 40.000.

"Четрдесет хиљада лабораторијских анализа, 13 хиљада рендгенских анализа, велики број интервенција и операција, и заиста можемо рећи да оно што ми обезбјеђујемо становништву ове регије на завидном нивоу", оцијенио је директор Болнице Синиша Максимовић.

Министарство здравља ће у наредном периоду са болницама дефинисати план здравствених услуга које би требало пружати у складу са демографско-епидемиолошком сликом Републике Српске. Подржаће и увођење нових процедура, те примјењивање нових метода лијечења како би се побољшао ниво здравствене заштите .

Шеранић и Максимовић су након разговора обишли одјељења ове установе, након чега је министар отишао у Зворник, гдје се састао са директором тамошње болнице.