latinica  ћирилица
05/02/2019 |  12:43 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Ковачевић: У СДС-у постоји група која руши српско јединство

Портарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је за РТРС да су опасне изјаве уперене против Србије и српских власти које долазе у тренутку када је упућен позив на јединство свих српских фактора.

Коментаришући изјаву потпредсједника СДС-а Драгана Ћузулана, који је изнио увреде на рачун власти у Србији и њеног предсједника Александра Вучића, називајући српску власт у Београду режимом, а Вучића лажовом и манипулатором, Ковачевић је рекао да СНСД осуђује такве изјаве.

- Мислим да је јако опасно да овакве изјаве долазе у тренутку када смо ми из СНСД-а позвали СДС и све друге опозиционе странке да формирамо један патриотски блок, блок за Републику Српску, који не треба СНСД-у јер је СНСД убједљиви побједник избора, већ треба Српској како би њени интереси у и ван БиХ, били на најадекватнији могући начин заштићени - поручио је он.

Ковачевић сматра јако опасним то што из Републике Српске долазе такви ставови према властима у Србији "у једном деликатном тренутку, како за Србију тако и за Српску и цјелокупан српски народ".

- У овом тренутку, потребно је јединство свих српских фактора у Републици Српској и Србији. Република Српска нема ништа са таквим ставовима, ми подржавамо сарадњу Српске и Србије и та сарадња је потребна за све изазове који су пред нама - истакао је он.

Ковачевић каже да је очигледно да у СДС-у постоји "мала радикална група, која се тренутно идентификује као херцеговачка група, која ради све на рушењу јединства и шаље веома ружне поруке према Србији, али и према Републици Српској и њеној власти".

- Изјава да ће власт у Републици Српској да заврши оно што Анте Павелић није успио, скандалозна је и срамна и такве изјаве не можемо да чујемо чак ни од Бакира Изетбеговића и СДА. Сматрамо то недопустивим и тражимо од СДС-а да нађе начин да ријеши проблеме које има, а то су такве радикалне групе које нису добре ни за кога у Републици Српској и цјелокупaн српски народ - истакао је он.

Говорећи о Ћузулановој изјави да "у школама треба укинути вјеронаку, јер она није партијска идеологија, како се сада доживљава", Ковачевић је нагласио да оно што је Ћузулан рекао није против вјеронауке већ против цркве, јер је за њега неприхватљива било која црква која се неће сложити са његовим ставовима да су СНСД и Милорад Додик гори од Анте Павелића.

- То је срамно и неприхватљиво и не постоји адекватна ријеч за осуду таквих изјава - поручио је Ковачевић.