latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:30 | Аутор: СРНА

Одбрана предложила додатне доказе у предмету "Сакиб Халиловић и остали"

На статусној конференцији у предмету који се води против Сакиба Халиловића и Елфете Весели, оптужених за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године, браниоци оптужених предложили су Суду БиХ додатне доказе о којима ће се Тужилаштво изјаснити након њиховог извођења.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС


Халиловићев бранилац, адвокат Лејла Човић, предложила је увођење једног материјалног доказа, а ријеч је о изводу из војног картона свједока Тужилаштва Фахрудина Демировића из којег се, како је рекла, види да он у релевантном периоду није био у истој јединици као оптужени Халиловић.

Бранилац Елфете Весели, Мирна Делалић, која данас није присуствовала статусној конференцији, писаним путем је предложила Суду увођење материјалног доказа о мјесту и начину смрти брата оптужене Елфете Весели.

Делалићева је замолила Суд да јој одобри краће вријеме да би ступила у контакт са додатним свједоцима и договорила термин за њихово свједочење.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења заказан је за 11. фебруар.