latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:42 ⇒ 06/02/2019 | 07:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: Дервента - успјешна општина

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и начелник општине Дервента Милорад Симић оцијенили су данас да је ова локална заједница једна од најуспјешнијих у Српској јер има више од 800 привредних субјеката чији је годишњи извоз око 340 милиона КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је у радној посјети Дервенти. Ријеч је о општини са високом стопом запослених у којој је привреда извозно оријентисана. Са представницима општине Вишковић је разговарао о побољшању путне комуникације за лакши и бржи превоз робе. Проблема има и са недостатком квалификоване радне снаге.

Дервента има више од 800 привредних субјеката чији годишњи извоз прелази 340 милиона марака. Извози се углавном на европско тржиште. Привредници указују на проблем путне комуникације ка Броду и граничном прелазу, која им често прави застоје.

Милорад Симић, начелник општине Дервента, каже да у догледно вријеме треба размишљати о неком облику брзе цесте према Броду и Добоју како би привредници лакше и брже превозили робу.

"Били бисмо срећни када бисмо брзу саобраћајницу имали и према Прњавору и даље ка ауто-путу. На састанку смо разговарали и о питањима у вези са Геодетском управом јер се у Дервенти тражи квадрат више, а имамо неке проблеме који се односе на питања књижења земљишта", додао је Симић.

У правцу Брода ка граничном прелазу годишње прође преко 6.500 шлепера робе и проблем путне комуникације је реалан, каже премијер. Предност треба дати рјешавању прикључка на већ изграђен ауто-пут 9. јануар.

"Дервента има објективан проблем када је ријеч о саобраћајницама, иако имају близину ауто-пута, а у наредном периоду биће изграђена петља којом ће бити омогућен излазак на ауто-пут општинама Станари и Дервента. Планираћемо и изградњу брзог пута, а када ће то бити не могу прецизирати", навео је Вишковић.

У Дервенти је запослено више од 6.700 лица и општина је са најмањом стопом незапослености у БиХ. Одлив радника није заобишао ни ову локалну заједницу. Намјера је Владе, каже Вишковић, да се помогне компанијама како би задржали младе људе и да се у што краћем року дође до просјечне плате од 1.000 КМ.

Влада Републике Српске је од 2006. године у општину Дервента уложила, по различитим основама, више од 71 милион марака, док је око 35 милиона пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске у прошлој години издвојила 400.000 КМ за проширење зграде обданишта у Дервенти за 500 метара квадратних, али и обезбиједила средства за реализацију још неких пројеката.

Повезане вијести:

Вишковић: Компанија "Мрежа- нетворк" има перспективу