latinica  ћирилица
05/02/2019 |  16:29 | Аутор: СРНА

Уручена Вукова награда за 2018. годину

У Београду је данас заслужним појединцима и институцијама уручена 55. Вукова награда, коју додјељује Културно-просвјетна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Србији и свесрпском културном простору.
Вукова награда - Фото: РТРС
Вукова наградаФото: РТРС

Вукову награду за 2018. годину добили су народни умјетник Предраг Живковић Тозовац, филмски умјетник Божидар Зечевић, привредник и мецена културе Милутин Игњатовић, музички умјетник Смиљка Исаковић, вајар и сликар Лепосава Милошевић Сибиновић, као и вајар, сликар и графички дизајнер Мирко Мркић Острошки, преносе београдски медији.

Награда је припала и Народној библиотеци "Ресавска школа" из Деспотовца, драмском писцу и режисеру Братиславу Петковићу, "Политикином забавнику" и професору Филолошког факултета у Београду Бошку Сувајџићу.

Добитници Изузетне Вукове награде су књижевник Перо Зубац, Гимназија у Сремској Митровици и Пољопривредна школа са Домом ученика "Соња Маринковић" у Пожаревцу.

У име награђених обратио се Перо Зубац. "Сви ми смо, уверен сам, радили колико смо могли и колико смо умели да бар зрном злата или одсјајем сребра допринесемо народној ризници. Ово високо и драгоцено признање, надам се, прихватамо као подстрек да истрајемо, колико можемо и колико будемо умели у трагању за смислом стварања", поручио је Зубац.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић оцијенио је да је нит која повезује све досадашње добитнике Вукове награде смјелост која се манифестује у разним облицима и у различитим временима.

"Сваки од лауреата на свој начин имао је храбрости да се датом културном и друштвеном контексту супротстави или у њему учествује својим оригиналним концептом, да унесе промену и иновацију у једнообразну свакодневицу. Сама смелост није довољна. Промена изискује посвећеност - делање, отвореност, чинити невидљиво видљивим. Промена захтева искру, али такође и дисциплину да се однегује та искра", нагласио је Вукосављевић.

Генерални секретар Културно-просвјетне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је да је Вукову награду до сада понијело више од 500 лауреата чије би биографије могле да уђу у посебну монографију знаменитих личности Србије.