latinica  ћирилица
05/02/2019 |  16:56 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев Шешеља за жалбу на другостепену пресуду

Предсједник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је молбу лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља да оформи ново жалбено вијеће које би одлучило о његовом захтјеву да се жали на другостепену пресуду којом је у априлу прошле године проглашен кривим због прогона Хрвата у Хртковцима и осуђен на казну затвора од 10 година.
Војислав Шешељ - Фото: РТРС
Војислав ШешељФото: РТРС

Том пресудом преиначена је првостепена пресуда којом је Шешељ првобитно био ослобођен свих оптужби, те је он у августу прошле године тражио да му се омогући право на жалбу у трећем степену.

Ађијус је навео да Статут и правила Трибунала не предвиђају жалбу на другостепену пресуду и да је у пракси установљено да Жалбено вијеће може да неког прогласи кривим у својој другостепеној одлуци, преносе београдски медији.

Он је указао и да Статут осуђеној особи дозвољава право да тражи ревизију пресуде под прописаним условима, што у овом случају може да уради и Шешељ.

Шешељ је осуђен по три од девет тачака оптужнице на 10 година затвора, а пошто се у казну урачунава вријеме проведено у притвору Шешељ неће служити изречену казну.

Лидер Српске радикалне странке је у притворској јединици Хашког тринунала провео скоро 12 година - од фебруара 2003. године када се добровољно предао трибуналу, до средине новембра 2014. године.

Шешељ се током поступка пред Трибуналом бранио сам, без адвоката или "пријатеља суда".