latinica  ћирилица
05/02/2019 |  17:43 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Да ли су ставови СДС-овог Драгана Ћузулана и ставови странке?

Потпредсједник СДС-а Драган Ћузулан, у Требињу је увредљиво говорио о власти у Србији и предсједнику Александру Вучићу. Тражио је и укидање вјеронауке у школама Српске. Од његових изјава ограђују се и СДС и ПДП. А из СНСД-а поручују да су ове изјаве скандалозне, те траже од СДС-а да ријеши проблем.

Потпредсједник СДС-а Драган Ћузулан поново је скренуо пажњу на Требиње, али у негативном контексту.
Он је изјавио да не воли Александра Вучића јер је, како је рекао, обични манипулатор.

Опасно је да овакве изјаве долазе у тренутку када смо позвали СДС и све друге опозиционе странке да формирамо један заједнички патриотски блок, кажу у СНСД-у. Блок за Српску, који не треба СНСД-у јер је убједљиви побједник избора, већ треба Републици Српској како би интереси Српске били на најбољи могући начин заштићени у БиХ али и изван БиХ - поручују из Савеза независних социјалдемократа.

"Морам да кажем да је јако опасно да такви ставови према властима у Србији долазе из Српске и то у тренутку који је деликатан, како за Србију, тако и за Српску. Могли бисмо рећи за цјелокупан српски народ. У овом тренутку једино што је потребно јесте јединство између свих српских фактора и у Србији и у Српској. Ми осуђујемо изјаву Ћузулана и Српска нема ништа са таквим ставовима. Подржавамо сарадњу са Србијом јер је потребна за све изазове који су пред нама", истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

А, од ставова потпредсједника СДС-а Драгана Ћузулана странка се ограђује - три дана након његових изјава. У саопштењу наводе да СДС изражава велико поштовање и његује добре односе са државним руководством Србије на челу са Александром Вучићем и таква сарадња ће се наставити и убудуће. Наглашавају да је став Драгана Ћузулана лични и није званичан став ове партије. Не подржава га ни требињски ПДП са чије трибине је послао негативне поруке.

Љубиша Крунић, посланик ПДП, каже да воли Србију и да је доживљава као своју државу.

"То је наша матица", истиче Крунић.

Грађани Требиња, одакле је Ћузулан послао ове поруке, јасни су у ставу да су власт у Србији и њен предсједник учинили много за Српску и конкретно Требиње.

Ћузулан је из Требиња послао још једну непримјерену поруку и то да "у школама треба укинути вјеронаку, јер она није партијска идеологија, како се сада доживљава".

Ковачевић истиче да ова порука није била против вјеронауке већ прозивка цркве јер је за њега непроихватљива било која црква која се неће сложити са његовим ставовима да су Милорад Додик и СНСД гори од Анте Павелића.

У СДС-у постоји радикална група која се тренутно идентификује као херцеговачка и чини све на рушењу јединства, те шаље веома ружне поруке према Србији, али и ружне поруке према Српској и власти у Српској - истиче Ковачевић. Наглашава, скандалозна је и срамна изјава да ће власт у Српској да заврши оно што Анте Павелић није успио јер се такве изјаве не могу чути ни од Бакира Изетбеговића, ни СДА.