latinica  ћирилица
05/02/2019 |  18:34 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Шеранић у посјети болницама у Бијељини и Зворнику (ФОТО)

Влада Републике Српске прошле године увела је матерински додатак за незапослене мајке, који, уз раније установљена права у области дјечије заштите, Јавни фонд за дјечију заштиту редовно исплаћује, речено је након посјете ресорног министра Алена Шеранића овој установи. Након Фонда, Шеранић је обишао бијељинску болницу "Свети Врачеви" и болницу у Зворнику, гдје је разговарао са руководством ових здравствених институција.

сОим раније установљених права из области дјечије заштите, од почетка прошле године, у Републици Српској редовно се исплаћује матерински додатак за незапослене мајке, због чега су скоро удвостручена средства која се издвајају на име дјечије заштите, подсјетио је директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске Недељко Јовић.

"Са увођењем материнског додатка као измијењеног права, тај буџет је повећан на 78.600.000 КМ. Ребалансом је он смањен на 76.600.000 јер смо успјели да сва та права исплатимо редовно и да уштедимо та два милиона за прошлу годину. У овој години", рекао је Јовић.

Министар Шеранић истакао је да је Фонд у прошлој години остварио одличне резултате. Похвалио је пројекат "Социјализације дјеце Републике Српске" и додао да се сада отвара простор за нове програме вршњачке едукације и дружења кроз кампове за специфичне групе обољеле дјеце и најталентованију дјецу у Републици.

Шеранић и Јовић

"У претходном периоду сам имао прилику да разговарам са представницима удружења дјеце обољеле од дијабетеса и родитељима дјеце обољеле од малигних обољења. Ту се ствара простор да се помогне у лијечењу те дјеце кроз Фонд дјечије заштите - а то су кампови гдје вршњачка едукација може да помогне не само овој дјеци већ и њиховим родитељима", рекао је Шеранић.

Након посјете Фонду дјечије заштите министар је обишао бијељинску и болницу у Зворнику, те нагласио да су ове установе важан сегмент здравственог система Српске.

"Утврдили смо значај искориштености софистициране здравствене опреме и начина њеног одржавања. У наредном периоду ћемо у Министарству, а заједно са болницама морати да дефинишемо план здравствених услуга које би требало пружати у складу са демографско-епидемиолошком сликом унутар Српске", нагласио је Шеранић.

Ове двије болнице пружају услуге за преко 250.000 осигураника градова Бијељине и Зворника, те општина у сјевероисточном и источном дијелу Републике Српске. Пацијенти у Бијељини се већ годинама лијече у савременом објекту, док је у Зворнику у току изградња новог објекта.

Шеранић и Поповић

"Градњом новог блока, болница Зворник добила значајан медицински објекат који ће моћи да пружа адекватне здравствене услуге свим пацијентима из регије Бирач и шире", истакао је директор зворничке Опште болнице Иван Поповић.

"У плану је развој васкуларне хирургије, а разговарали смо и о отварању психијатријског одјељења, палијативној њези, али све су то ствари које не могу одмах да се ријеше", рекао је директор ЈЗУ болница “Свети Врачеви“ у Бијељини Синиша Максимовић.

Министарство здравља подржаће и увођење нових процедура, те примјењивање нових метода лијечења како би се побољшао ниво здравствене заштите.