latinica  ћирилица
05/02/2019 |  18:53 ⇒ 06/02/2019 | 08:44 | Аутор: РТРС

Чему служе резултати пописа?

Док се европске и уређене ваневропске државе, на прагу још једне декаде, увелико припремају за нови захтјеван посао пописа становништва, у БиХ се не користе резултати ни оног јединог, послијератног, из 2013. године! Или се користе само дјелимично и за политичке потребе.

Закон о попису становништва, у Сарајеву “кројен“ је годинама. Мјесеци су потрошени на дириговани пописни инжењеринг којим су натурализовани Нијемци, Швеђани, Норвежани... “позивани“ да у првој половини октобра 2013. године, баш у БиХ искористе годишњи одмор. Да организовано аутобусима пристижу; да виртуелно, дан или два – док пописивачи у улици посао не заврше – живе у једнособном стану са још 30-ак чланова домаћинства. Или да у БиХ преспавају, а свакодневно “скокну“ до Скандинавије на посао или у школу!

А онда су још три године потрошене у надмудривању и пријетњама тужбама, како би се “иновирала“ егзактна наука – математика! И напокон – средином 2016. Сарајево је ускликнуло - “еурека“! Жељени резултат – већинско бошњачко становништво – био је на столу! Успјели су сарајевски “статистичари“ кршећи закон – да међу сталне бх. становнике смјесте и око 196.000 “дописаних“ или препописаних. Али, “пописни плагијат“ вратио се као бумеранг – оног тренутка када је требало формирати федерални Дом народа! Одлука ЦИК-а да се, као основ за избор делегата у овом изборном циклусу, користи управо посљедњи попис, “подигла“ је Сарајево на ноге! Синхронизовано - и политичаре и статистичаре!

Сијевале су апелације Уставном суду! Једна – 27 посланика СДА ријешена је! Судије су се прогласиле ненадлежним, јер је Упутство ЦИК-а подзаконски акт, а Уставни суд надлежан само за законе! Још најмање три апелације са истим циљем - “негирања“ резултата посљедњег пописа, али у другачијој правничкој форми, на одлуке судија чекају!

И званични Брисел “искусио“ је мешетарење резултатима пописа у БиХ. У базном Упитнику умјесто егзактних података о броју становника – добио је два одговора! Један Агенције за статистику БиХ и други Завода за статистику Републике Српске који је сарајевско мешетарење “кориговао“! И опет је Сарајево било на ногама, покушавајући да оспори показатеље из Српске. Узалуд! Брисел их је “верификовао“ и затражио додатна статистичка питања. И опет ће пут Брисела дуални одговори.

"У додатним питањима постојала су четири питања која су се тицала статистике. Није било могуће постићи консензус око тих питања па су ишли одговори из Завода за статистику и Агенције за статистику БиХ", рекао је Огњен Игњић, портпарол Републичког завода за статистику.

И док у Републичком Заводу, који је из “диригованих“ резултата пописа елиминисао 58.000 препописаних имена, документују како те податке у Српској користе сви – политичари, аналитичари, стручна и научна јавност, новинари...у Агенцији за статистику БиХ – мук! Коме или чему служе “фризирани“ њихови резултати пописа – на питање не одговарају. Локалне заједнице их не користе! Или то чине са великом резервом! Економисти, демографи, социолози, љекари....такође!

"Нажалост, испада да нису служили ничему јер још се не примјењују. Становништво је кључни фактор у свакој земљи, према томе овдје све њихове структуре и све оне друге показатеље од пољопривреде, домаћинстава итд. Требало је примјењивати у складу са стандардима, препорукама како Уједињене нације иначе утврђује сву методологију", каже домограф Стево Пашалић.

Али, методологија и стандарди “гажени“ су приликом пописног инжењеринга 2013. Потом током збрајања пописница 2016. Истине ради, Евростат је тада “признао“ резултате пописа за цијелу БиХ. Али, директор Питер Еверерс је брзо напустио Сарајево. И више се враћао није! У “аманет“ је оставио предратне резултате пописа – старе готово три деценије – којима је рок “употребе“ давно прошао. И који се у свим демократским земљама користе само за поређење! Но, не и у БиХ!