latinica  ћирилица
05/02/2019 |  19:28 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Студирање у Русији више није неостварив сан за студенте у Српској

Студирање у Русији више није неостварив сан за студенте из Републике Српске, захваљујући Српско-руском сајузу и Центру за пословну сарадњу са Републиком Српском , који су на Филолошком факултету у Бањалуци организовали презентацију о могућностима бесплатног студирања у Нижњем Новгороду.

Нижњи Новгород, по величини и броју становника четврти град у Руској Федерацији, већ четири године сарађује са Републиком Српском у економском, привредном, образовном, туристичком и културном смислу. Споразумом између Владе Српске и Владе Нижгородске области, потписаним 2017. године, омогућена је реализација ове сарадње.

"Под бесплатним школовањем у Русији подразумијевамо основне, мастер и докторске студије као и додатни програм образовања који траје око годину дана. Студенти из Српске имају бесплатан смјештај и стипендију Руске Федерације која износи 25 евра мјесечно", истиче Јована Којић, руководилац "Српско – Руског сајуза".

Након завршеног факултета на овом универзитету студенти могу да раде као преводиоци руског или неког другог језика, предавачи или у неким међународним компанијама у области економије, нагласила је професорица катедре за међународне односе Нижегородског државног лингвистичког универзитета Светлана Колобова.

Изучавање 14 језика, међу којима и српског, филологија, лингвистика, међународни односи, туризам и економија- само су неке од могућности које нуди овај универзитет, на којем се студенти из различитих словенских земаља осјећају као код куће.