X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/02/2019 |  09:15 ⇒ 11:02 | Извор: РТС

Досије о усташким злочинима у Архиву Војводине

У Архиву Војводине пронађен је досије о усташким злочинима током Другог светског рата у НДХ. Документа је сачинила њемачка тајна полиција у Београду, а пронађен је и извештај који потврђује да је врх Католичке цркве у Хрватској био упознат са злочинима који су били у току.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

"Читава окрутност не лежи само у убиствима. Старије особе, жене и дјеца су прво третирани страшно, а затим убијени. Невини Срби су били приковани за пањеве, а пламен ватре прекривао је њихова гола прса. Живи су паљени у својим домовима и црквама. Преливани су кипућом водом, гулили су им кожу, а затим ране посипали пијеском и сољу", наведено је у преводу документа.

На тај начин је у писму загребачком надбискупу Степинцу свједочио о усташком злочинима неко ко се представио као "католик хришћанин, па тек онда Хрват".

"Тај извештај је њемачка обавештајна служба превела на њемачки језик и прослиједила својој надлежној команди у Београду. Дакле, то је документ који је оригиналан и из кога се може видјети и наслутити то да су људи у Католичкој цркви имали податке већ у реалном времену", рекао је директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Пронађено је преко 300 страница докумената на њемачком језику, као и 63 оригиналне фотографије усташких злочина.

Десет година документа су се налазила у архивама Војводине, које су дугачке 9,5 километара. Не говоре само о злочинима у Јасеновцу, него на цијелом подручју Независне државе Хрватске."

Документи су откривени у тренутку када се све чешће расправља о броју жртава у Јасеновцу и логорима НДХ и улози католичке цркве.

"Ово свакако не може да буде предмет оспоравања, јер су то документа која су сачињавана у реалном времену, од људи који нису били ни жртве ни злочинци", истиче Небојша Кузмановић.

Шта још у извештајима пише, знаће се када овај документ буде преведен на српски језик и публикован, што се очекује до краја године.