latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:33 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Скупштини достављен приједлог за поступак разрјешења Ђукановића

Демократски фронт доставио је Скупштини Црне Горе приједлог да покрене поступак за утврђивање одговорности црногорског предсједника Мила Ђукановића због повреде више одредаба Устава те земље.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Из ДФ-а су навели неколико образложења због којих је неопходно покренути поступак разрјешења Ђукановића, међу којима је и оно да директно или преко посредника утиче на судске процесе, а као примјер наведени су предмети "Државни удар" и "Прање новца".

Они указују да је "Црна Гора у формалном и правном смислу партијско-приватна држава Мила Ђукановића и ДПС-а".

Из ДФ-а истичу да Ђукановић има директан утицај на све институције система, чиме је избрисао границе подјеле на три гране власти, преносе црногорски медији.

У образложењу ДФ-а напомиње се да је предсједник државе изашао из оквира својих уставних надлежности, директно се мијешајући у надлежности осталих грана власти и институција.

"Он је повриједио све одредбе Устава које гарантују владавину права. Одредбе Устава Црне Горе, у тачкама од један до пет, које је повриједио Ђукановић, су: Суд, предсједник Црне Горе, Скупштина Црне Горе, Влада Црне Горе, државно тужилаштво", наводи се, између осталог, у образложењу ДФ-а.