latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:57 | Аутор: РТРС

Прва СТЕМ Академија у Републици Српској

Ученици основних и средњих школа у Бањалуци први пут у току школовања имају прилику да похађају четверомјесечну СТЕМ Академију у Републици Српској.
Прва СТЕМ Академија у Републици Српској - Фото: РТРС
Прва СТЕМ Академија у Републици СрпскојФото: РТРС

СТЕМ је популарна скраћеница на енглеском језику за Science, Technology, Engineering and Mathematics (наука, технологија, инжењерство и математика) и представља интеграцију наведених дисциплина у јединствен модел учења, који се темељи на стварним интеракцијама, развоју креативних потенцијала, гдје дјеца могу да проникну у логику појава око себе, да схвате њихову међусобну повезаност и узајамно дјеловање.

Полазници мини СТЕМ Академије имаће прилику да крену на узбудљиву и динамичну вожњу СТЕМ ролеркостером, кроз употребу савремених експеримената, виртуелних симулација, паметних табли, 3Д принтера, робота опремљених различитим сензорима, те да на крају програма учествују у правим инжењерским подухватима, тј. групном раду на развоју пројекта и проналажењу рјешења за комплексне проблеме.

Мини СТЕМ Академија представља јединствени образовни програм који је права надопуна на редовно школовање, који ће полазнике провести кроз низ СТЕМ предмета (програмирање, роботика, електроника, веб и графички дизајн, веб развој, фотографија) и комбиновати их са основама савремене физике и математике, како би у потпуности схватили како функционишу модерне технологије.

Настава мини СТЕМ Академије заснива се на методама и принципима отвореног учења, обрнутих учионица - flipped classrooms активног учења кроз грешке и игру, те кроз серију интересантних радионица, логичких мозгалица и научних експеримената.

Поред техничких знања, полазници ће савладати и основне презентационе и комуникацијске вјештине.

Прогрес полазника ће бити праћен кроз евалуацију савладаног градива, индивидуалног ангажовања и личног задовољства. На крају СТЕМ путовања полазници ће добити дипломе мини СТЕМ Академије.

Прва мини СТЕМ Академија у Републици Српској креће од 18. фебруара, а реализоваће се у РОБОКИДС едукативном центру, у савремено опремљеним учионицама са најновијом рачунарском опермом и кроз употребу лиценцованих сетова за роботику, електронику и 3Д принт.

- Свјесни чињенице да живимо у времену експанзије научно-технолошких изума и достигнућа, тежимо да осигурамо учешће наших грађана у процесу креативног стваралаштва, те да их помјеримо из улоге пасивних посматрача. Употребом савремених технологија, улагањем у квалитетну едукацију наших суграђана, те охрабривањем ученика да се баве СТЕМ дисциплинама, вјерујемо да наша држава у скоријој будућности може да подари свијету једног новог Николу Теслу, Алберта Ајнштајна или Била Гејтса - поручују из РОБОКИДС едукативног центра.

О СТЕМ Академији можете се информисати на сајту www.robokids.xyz