latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:31 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Скупштина ХНК изабрала делегате за Дом народа федералног парламента

Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона изабрала је данас на ванредној сједници делегате за Дом народа федералног парламента и то троје Хрвата, двоје Срба и једног Бошњака.
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив) - Фото: СРНА
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив)Фото: СРНА

По новој одлуци Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, из Херцеговачко-неретванског кантона бира се двоје Срба.

Из реда хрватског народа изабрани су Томислав Мартиновић, Ива Рагуж и Дамир Џеба, сви из ХДЗ-а БиХ.

Из реда српског народа изабране су Весна Сараџић из СДП-а и Зора Дујмовић из ХДЗ-а, а из бошњачког народа у Дом народа изабрана је Алиса Хајдаровић из СДА.

Сједницу је напустила посланик ДФ-а Селма Дрљевић, која је навела да политика њене странке налаже да не учествује у процесу избора делегата за Дом народа.

Такође, данас је своју листу предложио Анер Жуљевић из реда осталих, који је рекао да одлуку ЦИК-а БиХ сматра неуставном и незаконитом, јер се по новој одлуци ЦИК-а из овог кантона не бира ниједан делегат из реда осталих.

- Жао ми је што је Уставни суд донио одлуку да се о овако важним питањима, када је ријеч о БиХ, прогласи ненадлежним. Добро би било да Уставни суд не избјегава своју улогу у смислу формализма, него да се бави суштином, јер је то њихова одговорност. Одлука нас је вратила сто корака уназад у смислу онога што су европске вриједности у које се сви заклињемо - рекао је Жуљевић.

На данашњој сједници Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона није изабран ни предсједник Скупштине, јер се чека договор странака о формирању власти.