latinica  ћирилица
06/02/2019 |  18:34 ⇒ 07/02/2019 | 12:23 | Аутор: РТРС

Требиње: Шести симпозијум "Теологија у јавној сфери"

Шести симпозијум "Теологија у јавној сфери", који почиње сутра у Требињу, окупиће бројна призната имена из области теологије, филозофије, техничких и економских наука.

Организатор манифестације је Центар за филозофију и теологију уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Кроз отворени разговор, циљ скупа је да се успостави дијалог између цркве и теологије с другим чиниоцима јавног и друштвеног живота. У оквиру тема из различитих области, универзитетски професори, умјетници и теолози, разговараће о просвјетитељству, помирењу, информационим технологијама, јазу између багатства и сиромаштва.

"Нама је значајан јер се обраћа и обликује интегралног човјека, дакле човјека који није распарчан на одређене сегменте, који се труди да превазиђе материојално и духовно", рекао је ђакон Бранислав Рајковић.

Скуп ће омогућити сусрет и дијалог научника и умјетника, разговоре о њиховом погледу на живот и друштвеним кретањима.

"Ово је скуп дијалога, јер долази до дијалога између научника и умјетника, међуконфесионални дијалог, дијалог између стручњака, стручњака и лаика, јединствен догађај сусрета", додао је Рајковић.

Главни предавачи су научни радници са Београдског, Новосадског, Подгоричког универзитета и Универзитета из Крагујевца, и декани три богословске институције из БиХ.

Главно предавање одржаће Лучијан Турческу, професор Универзитета Конкордија из Монтреала, један од водећих православних теолога данашњице.