latinica  ћирилица
07/02/2019 |  07:53 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Делегација Републике Српске у посјети Стејт Департменту (ФОТО)

Делегација Републике Српске, коју је предводио помоћник министра за енергетику у Влади Републике Српске Милан Баштинац, а у чијем саставу је био и в.д. извршни директор за економско – финансијска питања у Електропривреди Републике Српске Дарко Милуновић, борави у Вашингтону, у званичној посјети Стејт Департменту и Свјетској банци.
Делегација из Републике Српске у посјети Стејт Департменту - Фото: РТРС
Делегација из Републике Српске у посјети Стејт ДепартментуФото: РТРС

У Стејт Департменту примили су их Кетлин Ларкин из деска за БиХ и Колин Клири, Директор за енергетску дипломатију за Европу у Стејт Департменту.

Баштинац и Милуновић су упознали америчке званичнике о стању у енергетском сектору Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и о активностима Владе Републике Српске у оквиру сарадње са Енергетском заједницом за југоисточну Европу у циљу усаглашавања легислативе са Трећим Енергетским пакетом.

Делегација Српске у посјети Стејт департменту (Фото: РТРС)

Имајући у виду да Република Српска има значајан енергетски потенцијал, овом приликом презентовани су пројекти, у циљу привлачења америчких инвестиција. На састанку су посебно наглашени будући развојни планови Електропривреде Републике Српске и могућности инвестирања у пројекте зелене енергије.

Баштинац је информисао директора Клирија да је Влада Републике Српске потписала Меморандум о разумијевању са америчком компанијом  New Generation Power из Цикага о развоју пројекта Реверзибилне електране Бук Бијела капацитета 600 МW и инвестиционе вриједности 370 милиона евра. Он је америчке званицнике упознао и са тим да ће се делегација Републике Српске у склопу посјете САД састати и са инвеститором, представницима Свјетске банке и Њујоршке берзе, који су изразили интерес за финансирање поменутог пројекта.

Делегација Српске у посјети Стејт Департменту (Фото: РТРС)

Говорећи о опредјељењу Електропривреде Републике Српске, Милуновић је посебно нагласио процес реорганизације ЕРС-а у складу са Трећим енергетским пакетом, која треба да омогући боље позиционирање компаније у региону и конкурентнији рад на отвореном тржишту.

Представници америчке администрације су изразили задовољство састанком и спремношћу Владе Републике Српске и Електропривреде да их информише о будућим активностима и развоју сарадње са америчким компанијама у енергетском сектору.