latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:02 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о убиству војника ЈНА у Сарајеву

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном 24. јануара, бивши припадник Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Зоран Чегар рекао је да је након убиства припадника ЈНА испред Дома полиције на "коцкама" видио крв, комаде лобање, мозак и косу, те цистерну комуналне службе која је прала улицу.

"Видио сам и тијела испред камиона. На улици су били неки непознати људи, те припадници Јукине јединице и наших специјалаца. Рекли су ми да је Миро Жмиро довео неке из Новог Града, да им је пукла гума на возилу и да их је Херенда убио. Мислим да сам тада видио и њих двојицу", испричао је Чегар.

Он је додао да је увече видио Јуку Празину испред Дома који му је рекао да је тијела возио на Дариву, испод ковачнице, да су их полили нафтом, запалили и закопали.

За оптуженог Нермина Узуновића, званог Шок, којег је познавао од раније, Чегар је рекао да је био припадник Јукине јединице, али да није сигуран да је он на Дариви палио тијела убијених војника.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.