latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:05 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство Срба на Чемерну

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочине над српским цивилима у селу Чемерно 10. јуна 1992. године.
Суђење за злочине у селу Чемерно код Илијаша - Фото: РТРС
Суђење за злочине у селу Чемерно код ИлијашаФото: РТРС

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Оптужен је и Нехру Ганић, у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Бреза, да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају напад на Чемерно, није спријечио ово кривично дјело, односно није казнио извршиоце.

На суђењу одржаном 31. јануара, заштићени свједок "А" Тужилаштва БиХ рекао је да је, након пуцња које је чуо, испред једне куће видио тијела пет убијених мушкараца и једне жене, који су прије тога изашли из подрума.

Свједок је навео да је са удаљености 10 до 15 метара видио Хариса, Сенада и Бењамина Сикиру, те Џемала Смолу звани Хага, да стоје поред убијених са оружјем окренутим према њима.

Он је рекао да је за одлазак на Чемерно сазнао у мјесту Корите, када им је командир Какањског вода Теуфик Турудић Туфо вече прије напада издао наређење да униште хаубице.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.