latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:35 | Аутор: Б92

Бекер открио како је Ђоковића научио да побјеђује Надала

Борис Бекер, некада успјешни тенисер, открио је како је помогао Новаку Ђоковићу да побиједи Рафаела Надала.
Новак Ђоковић и Борис Бекер (Фото: StarSport) -
Новак Ђоковић и Борис Бекер (Фото: StarSport)

Њемачки стручњак је тренирао Ђоковића у периоду од 2014-2016. године, током којег је српски тенисер освојио шест Гренд слемова, 13 Мастерса и два Завршна мастерса.

Бекер је објаснио како је наговорио Новака да чешће игра на Надалом знатно квалитетнији ударац, форхенд.

"Бити тренер је компликовано и има много нивоа, као што су физички, ментални, а треба и знати шта је битније. Када тренирате 18-годишњака другачије је него кад тренирате 31-годишњака. Добар играч често не жели да слуша шта му говорите јер је тврдоглав и увјерен у своје квалитете. Није једноставно допријети до њега, али ако имате потребне аргументе и модерну технологију као доказ, можете да докажете играчу да није у праву", рекао је Бекер за "Еуроспорт".

Борис додаје да му Новак није вјеровао да Рафу може да угрози нападајући његов форхенд својим бекхендом.

"Ђоковић није вјеровао у то да својим стилом и нападањем Надаловог форхенда својим бекхендом може да 'разбије' његову игру. За многе играче то би било самоубиство, али због квалитета Ђоковићеве бекхенд дијагонале он је могао да дође до шаблона којим би, на крају, долазио до (Рафиног) бекхенда", казао је Бекер и додао:

"Све зависи од играча до играча и веома је компликовано. Сваки играч има различите квалитете и ако желите да извучете најбоље из њега то је вома захтјевно – ментално, физички и тактички".

Ђоковић је Надала недавно "почистио" са терена у финалу Аустралијан опена, а у каријери против њега има 28 побједа и 25 пораза.