latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:19 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Дрљача: На прољеће још више проблема са мигрантима

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да су реална очекивања да ће на прољеће проблем мигрантске кризе бити још израженији.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да се ситуација са мигрантима стално прати јер се општина Нови Град налази на путу према Бихаћу, гдје је један од мигрантских центара.

"Проблем није ријешен, број миграната расте. Границе ЕУ су затворене и практично им није дозвољен легалан улазак, зато се бојим да ћемо имати и више проблема", рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, присуство миграната утиче и на безбједносну ситуацију на подручју општине Нови Град.

"Наша је обавеза да обезбиједимо њихов пролазак. Наравно, становници наше општине не смију да буду угрожени или, по било ком основу, оштећени. Свједоци смо да долази до сукоба и између миграната и увијек постоји ризик", навео је Дрљача.

Он каже да општинска управа и Форум за безбједност у сарадњи са Полицијском станицом Нови Град редовно прате ситуацију.

"Нећемо дозволити да дође до ексцеса по цијену да донесемо одлуку да мигрантима забранимо улазак на територију општине Нови Град", каже Дрљача.

Он је раније рекао да општина Нови Град нема капацитете за смјештај миграната.

Према подацима из Полицијске станице Нови Град, прошле године је контролисано укупно 188 миграната, од којих је 38 имало потврде о исказаној намјери за подношење захтјева за азил, 78 захтјеве којима је истекао рок, а 72 су била без икаквог документа.

Полиција је служебницима Граничне полиције предала 111 миграната.

На подручју општине Нови Град прошле године су мигранти починили два кривична дјела, крађа и нарушавање неповредивости стана, а оба дјела су расвијетљена и против починилаца је поднесен извјештај надлежном тужилаштву.

Полиција из Новог Града је у петак, 1. фебруара, у аутомобилу са приколицом којим је управљало лице из Бихаћа открила 18 миграната.

Против лица чији су иницијали А.Р /37/ из Бихаћа полиција је поднијела извјештај тужилаштву због кривичног дјела кријумчарење људи, а мигранте је преузео Теренски центар Службе за послове са странцима.