latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:19 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Отказан наставак суђења за злочине над Србима у селу Чемерно

Суђење бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочине над српским цивилима у селу Чемерно 10. јуна 1992. године, заказано за данас у Суду БиХ отказано је.
Суђење за злочине у селу Чемерно код Илијаша - Фото: РТРС
Суђење за злочине у селу Чемерно код ИлијашаФото: РТРС

Нису саопштени разлози отказивања наставка суђења које ће бити настављено 21. фебруара.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Оптужен је и Нехру Ганић, у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Бреза, да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају напад на Чемерно, није спријечио ово кривично дјело, односно није казнио извршиоце.