latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:52 | Аутор: СРНА

Трамп: Исламисти ће сљедеће седмице изгубити сву територију

Предсједник САД Доналд Трамп прогнозирао је да ће "Исламска држава" током сљедеће седмице изгубити сву територију која је била под контролом исламиста у Ираку и Сирији.

Он је представницима 79 земаља коалиције која се бори против "Исламске државе" рекао да би ускоро требало и званично да буде саопштено да коалиција контролише сто одсто такозваног "калифата" и да би то могло да се догоди вјероватно сљедеће седмице.

Трамп је додао да милитанти под контролом држе само мали проценат територије коју су некад називали калифатом, јавио је АП.

Амерички званичници су у посљедњих неколико седмица изјављивали да је "Исламска држава" изгубила 99,5 одсто територије и да под контролом држи мање од пет километара квадратних у селима у долини ријеке Еуфрат.

Међутим, постоји страх да ће повлачење војске САД угрозити остварене успјехе.

Трамп је током састанка рекао да је одлучан да повуче војску и позвао друге земље да одраде свој дио у борби против тероризма.

Високи војни званичници тврдили су да би се остатак милитаната "Исламске државе" могао прегруписати и да остају пријетња у том подручју.

Државни секретар САД Мајкл Помпео изјавио је да план повлачења неће промијенити мисију, већ само тактику против групе коју и даље треба сматрати пријетњом.

Такозване "спавајуће ћелије" милитаната "Исламске државе" још врше убиства у ослобођеним дијеловима Сирије и Ирака, постављају контролне пунктове и дијеле пропагандни материјал, те се сматра да припремају терен за нови успон групе након повлачења војске САД.

У јучерашњем извјештају УН наводи се да екстремисти "Исламске државе" и даље представљају главну међународну безбједносну пријетњу, која посједује и најбоље ресурсе.

"Борци 'Исламске државе' остају под интензивним војним притиском у свом упоришту у источној Сирији, али су већ показали ријешеност да се одупру, као и способност да изврше контранапад", истиче се у саопштењу.

Директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдулрахман изјавио је да се у планинама и пећинама у Сирији још налази између 4.000 и 5.000 милитаната "Исламске државе".