latinica  ћирилица
07/02/2019 |  10:08 | Аутор: СРНА

Дачић: Не вјерујем да притисак Америке на Приштину не може да успије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да поштује то што САД врше притисак на Приштину да укине царине на робу из централне Србије и БиХ, али да не вјерује да у томе не могу да успију.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је оцијенио да приштински званичници Рамуш Харадинај и Хашим Тачи играју различите улоге у преговорима око Косова и Метохије и да није јасно ко је чији полицајац.

"Очигледно да један игра доброг полицајца, а други лошег полицајца. Питање је ко је чији полицајац. Зато сам и рекао да поштујем то што САД врше притисак на Приштину, али не могу да повјерујем у то да нису успјели у томе", рекао је Дачић за "Глас Америке".

Он је нагласио да су тензије између Београда и Приштине већ повишене, али да Србија неће повлачити никакве потезе и да јој је у интересу да се што прије постигне рјешење.

Дачић је оцијенио да је у овом моменту тешко постићи рјешење и да идеја разграничења, коју су помињали предсједник Србије Александар Вучић и Тачи, није разрађена.

"Дијалог је у блокади и не рачуна се на то да може да дође до одлуке о укидању такси која би могла да поново покрене дијалог. Имате одлуку о војсци /самопроглашеног Косова/, одлуку о `Трепчи`, ово што сада Харадинај говори и мислим да је неопходно да се о свему томе разговара у Савјету безбједности", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије оцијенио је да је изјава Харадинаја да прекида комуникацију са УНМИК-ом, скандалозна и да ће бити скандалозно ако се то деси, те додао да баш зато мисли да је потребно да се сједница Савјета безбједности одржи јер постоје обавезе свих чланица да упозоре Косово да то тако не може.

Када је ријеч о расправама о извјештају генералног секретара о Косову и Метохији на сједницама Савјета безбједности УН, Дачић истиче да га највише брине "натезање да ли ће седнице уопште бити", које се дешава свака три мјесеца, те додао да за Србију није важно колико пута годишње се расправља, већ је приоритет да се такве сједнице уопште одржавају.

Дачић је рекао да му је жао што помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел, одлази са тог положаја средином фебруара, јер је био носилац промјене става САД према Србији.

"Рекао сам да се шанса за постизање договора креће око Трампове администрације и да зато треба пожурити. Ако се у ово вријеме не дође до договора, тешко се може вјеровати да ће нека наредна администрација бити боља од ове. Трампов мандат је већ прешао половину, Могерини се налази у посљедњој години мандата. Зато мислим да би било ваљано учинити све напоре да се, ако је могуће ове године, дође до неког рјешења", рекао је Дачић.