latinica  ћирилица
07/02/2019 |  10:27 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Тривић: У припреми два пројекта за повезивање Српске и Србије

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да Влада Српске са Србијом спрема два велика пројекта у које ће бити укључено Министарство - први је потписивање повеље о српском културном простору која дефинише све интересе у области културе српског народа, а други је изградња меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је навела да повеља, која је у припреми и за коју се очекује да са ресорним министарством Србије буде потписана крајем фебруара, треба да повеже све Србе у њиховом културолошком дјеловању гдје год се налазили.

"Тим документом јачамо сарадњу свих Срба и чинимо да то убудуће не буде само сарадња која зависи од државних институција. Идентификација културе Срба је једна и тако ћемо дјеловати", рекла је Тривићева за "Вечерње новости".

Она је нагласила да се изградњом меморијалног комплекса и музеја за спомен жртвама логора Јасеновац желе заштитити званична научна истраживања о броју страдалих Срба, али и Јевреја и Рома, и да се то никада не заборави и остане наредним генерацијама.

"У току је формирање тима Владе Српске који ће са тимом из Србије радити на реализацији главног техничког рјешења", додала је Тривићева.

Она је подсјетила да су се предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на посљедњем састанку у Београду договорили да овај пројекат буде финансиран тако да Србија издвоји 75 одсто средстава, а Република Српска 25 одсто.

Тривићева је напоменула да српски језик и ћирилично писмо морају уживати посебну бригу и заштиту свих јер представљају основ српског националног идентитета.

"Планирамо да окупимо релевантне институције, истакнуте лингвисте и интелектуалце да бисмо дошли до најбољег рјешења. Крајем марта одржаћемо форум о заштити ћирилице. Србија ради на измјенама и допунама закона о заштити ћирилице у јавној употреби. Једна од идеја је да јавне установе и предузећа користе максимално ћирилицу", навела је Тривићева.