latinica  ћирилица
07/02/2019 |  10:35 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Беванда: Неопходно што хитније формирати власт

Што хитније формирање власти неопходно је ради боље будућности БиХ, рекао је за Радио Републике Српске министар финансија и трезора БиХ у техничком мандату Вјекослав Беванда.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Говорећи о Упитнику Европске уније, Беванда је напоменуо да је у току превод одговора који затим иду на потврђивање. Беванда је нагласио да технички мандат Савјета министара већ траје дуго и да БиХ стоји - назвавши је земљом неискориштених потенцијала.

- Технички мандат иде, а ми стојимо и то је крај приче. Што технички мандат прије престане и формира се власт то је боље - истакао је Беванда.

Он је додао да из искуства зна да се највише добрих ствари за државу уради на почетку мандата.

- Не знам зашто није именован мандатар? И онда остаје 30 дана када мандатар предлаже сазив Савјета министара и да коначно завршимо ту причу за коју нема разлога да се кочи - објаснио је Беванда.

Говорећи о положају Хрвата у БиХ Беванда је упозорио да је статус овог народа девастиран одлукама високих представника у БиХ.

Коментаришући сервисирање спољног дуга он је истакао да је измијењен закон о томе и да је то један од приоритета.

Говорећи о, евентуалном, повећању ПДВ-а он је истакао да то треба бити питање озбиљне аналитике и да претходно треба свима повећати примања.

- Ако нема повећања примања, тешко је говорити и о повећању ПДВ-а - каже Беванда.

Комплетан разговор са Вјекославом Бевандом биће емитован у програму Радија Републике Српске у емисији "Актуелности" од 17 часова.