latinica  ћирилица
07/02/2019 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: sputniknews.com

Корекција граница по Тачију: Прешево, Бујановац и Медвеђа да припадну Косову

Предсjедник привремених приштинских институција Хашим Тачи, говорећи о коначном споразуму са Београдом, рекао је да је потребно "креативно рјешење", које би гарантовало да ће бити испуњени интереси обје стране, као и САД, НАТО-а и ЕУ.
Бујановац (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Бујановац (фото: Sputnik / Dejan Simić)

Тачи сматра да би било логично да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе "територији Републике Косово", али да се, како је навео, не угрозе "косовски државни ресурси попут "Газивода", Сјеверне Митровице, "Трепче" или друге имовине.

- И наравно, на крају не може бити признања двију држава без јасног дефинисања међудржавне границе између Косова и Србије - тврди Тачи у интервјуу за Глас Америке на албанском језику.

Он је додао да ће приштински институције у потпуности поштовати сваки савјет САД.

- Међутим, треба схватити да се држава Косово суочила са агресивним акцијама Србије, акцијама које шкоде држави Косово, функционисању државе интерно и екстерно - каже Тачи.

Он је оцијенио да је, из тог разлога, мјера које су предузеле приштинске институције била "прави корак у право вријеме", али је рекао да треба размишљати и о будућности, "а будућност је поштовање преовлађујућег мишљења да се не повуку тарифе, али да се суспендују, као што су савјетовали САД, ЕУ, НАТО, косовски политички спектрум, цивилно друштво".

- Ја сам оптимиста да Косово неће предузети терет одговорности за блокирање преговарачког процеса - рекао је Тачи.

Упитан које су црвене линије за Косово, он је рекао да не може бити дијалога "у којем нема увјерења Србије о признању и отварању пута за чланство Косова у УН".

- Без ове двије ствари, има смисла да нема дијалога - рекао је Тачи.