latinica  ћирилица
07/02/2019 |  12:02 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Трајање стечајног поступка скраћено са 54 на 13 мјесеци

Закон о стечају у Републици Српској, од ступања на снагу до краја прошле године, донио је много више од очекиваних резултата и значајно допринио привредном расту у Српској, очувању постојећих радних мјеста, а неријетко и отварању нових.

Помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец изјавио је Срни да се Законом о стечају у Републици Српској првенствено жељела обезбиједити боља заштиту права радника и да се у томе успјело.

- Резултати показују колико је нова регулатива помогла у скраћењу самих стечајних поступака - истакао је он.

Зец је навео да се побољшање резултата може очекивати и након што се усвоји закон о ликвидационом поступку који је недавно усвојен на Влади.

Могућност реструктурисања предузећа, као једна од главних промјена у новом закону, отворила је многим компанијама у Републици Српској могућност "лијечења", "оздрављења" и наставка рада.

Од марта 2016. године, када је усвојен нови закон, до краја прошле године рјешена су 144 стечајна случаја, резултати су "Програма Рјешавања питања дугова и престанка пословања у БиХ" којег проводи ИФЦ, дио Групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.

Према овим подацима, трајање стечајног поступка у просјеку је смањено за невјероватних 415 одсто, са 54 на 13 мјесеци, за предузећа која су имала имовину.

Захваљујући могућности реструктурисања компанија, сачувано је готово 600 радних мјеста, а број рјешених предмета порастао за 329 одсто.

На сједници одржаној 31. јануара, Влада Републике Српске усвојила је нацрт Закона о ликвидационом поступку, те га упутила у даљу процедуру.