latinica  ћирилица
07/02/2019 |  12:35 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Отворен модернизовани гранични прелаз Бајмок

На граници између Мађарске и Србије данас је отворен Гранични прелаз Бајмок у чију реконструкцију је уложено 2,1 милион евра.
Отворен ГП Бајмок - Фото: Тwitter
Отворен ГП БајмокФото: Тwitter

Свечаном отварању присуствовали су шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар финансија Србије Синиша Мали, помоћник министра зе европске интеграције Србије Бранко Будимир и директор Управе царина Милош Томић.

Мали је рекао да ће отварање овог прелаза значајно растеретити најфреквентније прелазе на сјеверу Србије.

- Сигуран сам да ће овај гранични прелаз, с обзиром на то да се налази 50 километара од Хоргоша и 30 километара од Келебије, знатно утицати на то да се растерете та два гранична прелаза, поготово у летњим месецима, и да се убрза проток робе, људи и услуга између Мађарске и Србије - рекао је Мали.

Он је истакао да су објекти урађени у складу са највишим стандардима и обезбијеђени најбољи могући услови за рад граничних и осталих служби, а постоји и посебна трака и објекат за пролаз аутобуса.

Мали је најавио и реконструкцију прелаза Гостун са Црном Гором и Котроман са БиХ.

У оквиру новог прелаза налазе се по двије саобраћајне траке што ће убрзати путни промет са Мађарском, а уједно је и најбржи путни правац из Србије који води ка Бечу.

Овај прелаз, један од осам које Србија има на граници са Мађарском, отворен је 1991. године, а на њему, као и до сада, неће бити теретног саобраћаја.

Од уложених 2,1 милион евра, 1,8 милиона обезбијеђено је из приступних фондова ЕУ, а 300.000 евра кроз национално суфинансирање.