latinica  ћирилица
07/02/2019 |  14:10 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Аеродром Српске: Циљ у овој години - 200.000 путника

Управа "Аеродрома Републике Српске" за ову годину има амбициозне планове, а један од циљева је и да број путника који ће користити ову ваздушну луку достигне 200.000, рекао је данас у Лакташима вршилац дужности директора овог предузећа Зоран Ињац.

Он је након састанка са начелником општине Лакташи Ранком Карапетровићем истакао да је циљ да ово предузеће постане интермодално чвориште робног и путничког саобараћаја, што ће допринијети и развоју ове локалне заједнице.

"Пред посланицима Народне скупштине Српске ће се наћи и усвајање плана подручја посебне намјене за простор `Аеродрома`, те смо разговарали о томе да се наше предузеће развија на начин који неће угрожавати интересе Лакташа, али и да добијемо подршку за све оно што је неопходно да ријешимо у инфраструктури", рекао је Ињац новинарима.

Он је навео да је управа "Аеродрома" у фази преговора и са руском авио-компанијом, те да постоји могућност да на прољеће буде отворен и директан лет Бањалука-Москва, те оцијенио да ће то донијети сасвим нову димензију овом простору.

"Не смијемо заборавити и на редован чартер лет, који је функционисао претходних година, а најавио бих за ову годину и да ће из Бањалуке летјети три авиона, и то од два за Турску и један за Грчку", рекао је Ињац.

Ињац је подсјетио да је успостављен стратешки партнерски однос са компанијом "Рајанер", која је већ отворила три дестинације са бањалучког аеродрома, а од априла се очекује и лет за Берлин.

"Током године ће бити још неких изненађења, око којих још разговарамо, а јавност ће о њима бити на вријеме информисана", рекао је Ињац.

Ињац је напоменуо да остаје и да се ријеши завршетак карго објекта, који ће бити један од најмодернијих у БиХ.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да је заједнички циљ да предузеће "Аеродроми Републике Српске" боље ради, те да има што више путника.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи о унапређењу сарадње, како би се створили услови за неметано функционисање "Аеродрома", као и угодан боравак путника, јер ће развој авио-саобраћаја ће допринијети и убрзаном развоју општине.

"Трудимо се да нађемо рјешења за одређена питања, као што је да се ово предузеће прикључи на наш водоводнни систем, јер засебни водоводни систем `Аеродрома` не задовољава потребе предузећа", рекао је Карапетровић.

Карапетровић је навео да је потребно наћи и квалитетно саобраћајно рјешење приступа на ауто-пут, односно да изградити нову саобраћајницу која би повезала садашњу петљу ауто-пута у Лакташима са "Аеродромом".