latinica  ћирилица
07/02/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Спољнотрговинска размјена Српске девет милијарди КМ

Република Српска у прошлој години остварила је укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од девет милијарди КМ, док је покриверност увоза извозом била 71,7 одсто, изјавила је помоћник министра трговине и туризма Српске Душанка Тегелтија.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

- Укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством у прошлој години већи је за 7,48 одсто него 2017. године - рекла је Тегелтија у Бањалуци, након сједнице Владе Српске.

Она је истакла да је у прошлој години вриједност оствареног извоза била виша од 3,5 милијарди КМ, а увоза 3,14 милијарди долара.

- Највећи обим спољнотрговинске размјене у износу који је виши од 821 милиона долара остварен је са Србијом, затим скоро 700 милиона долара са Италијом, док је обим спољнотрговинске размјене са Њемачком био 471,8 милиона долара - навела је Тегелтија.

Она је нагласила да је Српска је у прошлој години са земљама ЕУ остварила укупан извоз од 1,65 милијарди долара, док је вриједност укупног увоза из ЕУ био 1,59 милијарди долара.

Вриједност оствареног извоза Српске у ЕУ у прошлој години већа је за 13,6 одсто.

- Настојимо промовисати домаће прозводе и учинити их конкурентнијим. Зато имамо повећање спољнотрговинске размјене - каже Тегелтија.

Вриједност спољнотрговинске размјене са земљама ЦЕФТА била је нешто виша од милијарде долара, а са земљама ЕФТА око 79 милиона долара.