latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:38 | Аутор: СРНА

Изградња гасовода "Турски ток" почетком априла

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да се може очекивати да изградња гасовода кроз Србију, који би био дио "Турског тока", почне крајем марта или почетком априла.
Александар Антић - Фото: ТАНЈУГ
Александар АнтићФото: ТАНЈУГ

Антић је послије сједнице Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, рекао да Србија ради у складу са енергетским директивама и додао да ће Србија испоштовати све кораке који се тичу обавезујућег закупа капацитета и инвестиционе одлуке.

Он је изјавио новинарима да Србија напредује и да је лидер у испуњавању свих енергетских директива, те да је кључно да прође кроз читав деликатни процес енергетске транзиције и да обезбиједи енергетску сигурност.

Поводом оцјене Енергетске заједнице да "ера угља полако одлази", Антић је рекао да Србија има суверено право да искористи своје ресурсе угља којима располаже, уз увођење обновљивих извора енергије у већој мјери, које препоручује Енергетска заједница.

Он је поновио да ће до 2020. године Србија испунити циљ да има нових 600 мегавата из обновљивих извора.

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, који је присуствовао сједници Одбора, рекао је да услови Енергетске заједнице за српско предузеће "Гастранс" не могу угрозити изградњу "Турског тока" кроз Србију.

Он је навео да се ти услови односе углавном на отварање капацитета за конкуренцију на гасоводу на бугарско-српској граници и на српско-мађарској граници /на траси куда ће пролазити гасовод "Турски ток"/, као и унутар саме Србије, гдје ће овај гасовод бити прикључен.

"Мислим да то нису претјерани услови који би угрозили изградњу гасовода. Тако да сам позитиван", истакао је Копач, који је члановима скупштинског Одбора представио годишњи извјештај Енергетске заједнице о напретку Србије у области енергетике.

Копач је рекао да "ера угља полако одлази" и да ЕУ иде као декарбонизацији, односно престанку употребе фосилних горива у енергетици.

Он је напоменуо да у ЕУ постоји план за чисти енергетски пакет који обухвата нове обновљиве изворе енергије, енегетску ефикасност и енергетско-климатску област.

"То доноси велике промјене и тражиће пуно непријатних корака", рекао је Копач.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић на сједници Одбора рекао је да не види ниједну примједбу Енергетске заједнице која може да стопира пројекат "Турског тока", те да би изградња овог гасовода требало да буде завршена до 15. децембра.

Бајатовић је рекао да се мишљење Србије не разликује од мишљења Енергетске заједнице о питању енергетске безбједности и потребе да постоји таква инфраструктура намијењена прије свега југоисточној Европи, али да различито гледају на питање конкуренције.

"Не гледамо исто на то, све мере које је тражила Енергетска заједница су легитимне, не видим ниједну примедбу која може да стопира пројекат `Турског тока`", рекао је Бајатовић, додајући да је сигуран да ће српска Агенција за енергетику донијети позитивно рјешење за изградњу гасне интерконекције, те да ће пројекат изградње "Турског тока" бити реализован.

Бајатовић је навео да је Србија, са партнерима, спремна за изградњу овог пројекта и првих 300 милиона евра је обезбијеђено, као и додатно финансирање у првом кораку, а у другом ће бити класично пројектно финансирање. /